Welkom bij Most Magyarul! Hongarije Magazine

In de rubrieken in het LINKERMENU vindt u artikelen uit eerder verschenen nummers. Tal van artikelen bevatten een link naar een als pdf leesbare versie.En hier is een voorbeeld te zien van een complete editie, .

En hier is een voorbeeld te zien van een complete editie, nummer 63.


Üdvözöljük a részben kétnyelvű, hollandiai Most Magyarul! Hongarije Magazine c. magyar-holland újságnál! Példaként a 63. lapszámba lehet itt betekinteni. 

Nieuws over Hongaarse evenementen vindt u op onze aparte evenementensite Hongaarse-evenementen.nl.

Een deel van onze artikelen over Hongaarse boeken en Hongaarse literatuur vindt u op onze site www.hongaarseliteratuur.nl.

Jubileumnummer 100

Ons jubileumnummer 100 is eind december verschenen en bevatte verscheidene artikelen waarin medewerkers en lezers terugblikken op bijna drie decennia Most Magyarul!
Ons coverartikel ging over Hollókő en het daar in Hotel Hollókő gelegen sterrenrestaurant Mikszáth Kálmán.
In ons artikel Kodály en Kecskemét kwam ook de stad Kecskemét aan bod en een aantal daar te vinden lekkere restaurantjes. Verder het niet te missen tweetalige Sprookje/Mese, en de rubrieken Kronie en Agenda en de Hongaarstalige kinderrubriek met dit keer een wintercollage.


Jubileumfeestnummer 

Bij wijze van jubileumfeestje is dit jubileumnummer 100 in zijn geheel te lezen op onze site. Klik op de afbeelding hierboven, dan verschijnt de pagina met de pdf.

Septembernummer 99

Nummer 99 verscheen medio september 2023 en stond boordevol nieuws en achtergrondinformatie bij de programmering van Hongarije Plaza.


Hier leest u het coverartikel met korte beschrijvingen van de gehele dag: lezingen, worlshops, voorstellingen en concerten, Hongaars eten en drinken en tal van foodstands waaronder die van onze adverteerder De Smaak van Hongarije.

Zomernummer 98

Nummer 98 is verschenen op woensdag 14 juni.


Natuurlijk komt ook ons evenement Most Magyarul! draait door met zangeres Dóra Danics en gitarist Róbert Sinha uitgebreid aan bod,
Alle reden om een proefnummer aan te vragen of om gebruik te maken van ons aanbod: 

Help ons naar nummer 100!

Voor € 12,- de krijgt u de nummers 98, 99, en 100!

Zie het menu abonnementen.


Veszprém-Balaton Culturele Hoofdstad van Europa

In dit nummer zit een apart katern met het thema Veszprém Culturele Hoofdstad van Europa. Inmiddels is dit katern ook als online Veszprém-Balaton-uitgave te vinden zijn. 


Neem eens een kijkje op de website van het organisatiebureau Veszprém-Balaton2023

Site over de natuur- en cultuurwaarden van de regio Balaton.


Leuke site en app over de evenementen rond Veszprém-Balaton.

Het programmaboekje voor de maand juni.


De Tourinform van Veszprém heeft tal van leuke e-uitgaven in zijn assortiment: een wandelkaartje van het centrum, een kinderkleur- en speurblad, een kaart van het Balatonmeer, een korte toeristische gids van de Balatonregio en zelfs een stripverhaal over koningin Gizella! ook zijn er pdf-brochures over de restauratie van het burchtkwartier en het Aartsbisschoppelijk paleis.


Zomeragenda Hongarije

Vaak maken wij in het vroegezomernummer een zomeragenda voor Hongarije. Dit jaar hebben wij de ruimte daarvoor besteed aan Veszprém-Balaton Culturele Hoofdstad.
Maar uiterlijk medio juli kunt u onze Zomeragenda voor Hongarije op deze site verwachten. Inmiddels staat onze zomeragenda 2023 op de zite.

Voorjaarsnummer 97

Nummer 97 is verschenen op woensdag 15 maart. 

De links bij dit nummer:


1848 - Vrijheidsstrijd en revolutie


Petőfi Sándor:

Over de dichter des vaderlands Sándor Petőfi schreef ook Gerhild Tóth van Rooij in MM! 27 al een portret, waarin zij ingaat op de vele beelden die van hem te zien zijn.


Batthyány Lajos:

Het artikel van de hand van Zsuzsanna Pál uit MM! 6 over 1848 en staatsman Batthyány Lajos (en het Friese gedicht over zijn executie van Eeltsje Halbertsma) is hier te lezen.



Székelyföld 3

Een paar links bij het artikel Székelyföld deel 3 van de hand van Endre Abkarovits: Neem eens een kijkje op de site van miniatuur-Transsylvanië, het Mini Erdély Park. Een ietwat trage film warin al de bouwerken te zien zijn, vindt u hier.

Onze gastfotograaf bij dit artikel was Szabolcs Molnár. Klik op Térj haza, vándor en bezoek zijn site met volop prachtige foto's.


'Gekomen om te blijven'

In dit boek over 900 jaar Utrecht komen op diverse plaatsen ook Hongaren aan bod. In het artikel van de hand van Gerhild Tóth-van Rooij wordt ook beeldhouwster Éva Mendlik genoemd. Gerhild schreef in MM! 60 een artikel over haar. Dit artikel vindt u hier. Over de eveneens door haar genoemde Miklós Tóth publiceerden wij in MM! 72.


Evenement Most Magyarul! draait door op 25 juni

Bij onze vooraankondiging in dit nummer vertelden we dat er op YouTube een klein voorproefje is te horen van het programma op ons evenement: Zangeres Dóra Danics (Bekend geworden als winnares van X-Faktor 2013)  en gitarist Róbert Sinha (die al bij ons evenement 2017 een prachtig concert gaf), brengen samen een programma met liederen rond dichter Sándor Petőfi en gedichten van deze 'dichter des vaderlands'. na de pauze gaan Dóra en Róbert los met hun eigen songs en chansons en ook zullen er een paar klassieke Hongaarse volksliederen ten gehore worden gebracht!

Hieronder de trailersong A Dunán - Op de Donau: (Daaronder het vervolg van onze links bij nummer 97 met een aantal uitgaanstips.)

Najaarsnummer 96

Uw redacteur is zoals bekend ook docent Hongaars en in dat kader is hij tussen de nummers 95 en 96 drie maanden bezig geweest met de nieuwe druk van het cursusboek Beszélj Magyarul! 

Noodgedwongen moest hij het werk aan Most Magyarul!  even uitstellen, maar in de week van 21 november verscheen editie 96, tevens het laatste nummer van de huidige betaalperiode...
Helaas hebben we hier nog niet de links opgenomen, waar wij in dit nummer naar verwijzen.

Compleet gemoderniseerde tweede druk van het cursusboek Beszélj Magyarul!

Uw redacteur is zoals bekend ook docent Hongaars en in dat kader is hij de afgelopen drie maanden bezig geweest met - na dertig jaar - de nieuwe druk van het cursusboek Beszélj Magyarul! U kunt dit boek bestellen via het webformulier op de site van de Hongaarse School.

Noodgedwongen moest hij daarvoor het werk aan Most Magyarul!  even uitstellen.


Zomernummer 95

In juni 2022 verscheen het voorjaars-zomernummer 95 van Most Magyarul!

Er staat weer 'voor elck wat wils' in, van toerisme, gastronomie en ontdek je plekje tot taal-praatje, recepten, geschiedenis en vaste rubrieken als kroniek, agenda en het tweetalige sprookje.


Zomeragenda Hongarije

Nieuw is de uitgebreide zomeragenda met een greep uit de zomerfestivals in Hongarije 2022.

Winter/voorjaarsnummer 94

Medio maart 2022 is nummer 94 van Most Magyarul! verschenen.

Wij waren al ver met de samenstelling en opmaak, toen de invasie van Rusland in Oekraine begon. U begrijpt, ons hoofd stond nu wel naar iets anders, maar toch hebben we de nieuwe editie maar afgerond en naar de drukker gestuurd.
Deze week geven wij eindelijk de links en aanvullingen bij nummer 94.


links en aanvullingen bij nummer 94

Het artikel van David Nijenhuis over PER TREIN naar WENEN en Budapest e.a. staat nu op onze special treinreispagina.


Najaarsnummer 93

Op woensdag 3 november 2021 is het dikke najaarsnummer 93 van Most Magyarul!

verschenen.


Hieronder volgen de links waar wij in dit nummer bij diverse artikelen naar verwijzen.



Links bij nummer 93

Bezoekerscentrum Oude Dráva

Voor leuke excursies aan de Oude Dráva nabij het plaatsje Szaporca gaat u naar het Ős-Dráva Látogatóközpont.



Janka tanya

De link naar Janka tanya, het werkcentrum in Tótvázsony voor mensen met een verstandelijke beperking of een stoornis in het autistisch spectrum.


Zsókaland

Hier is de link naar het blog van Császár Erzsébet (Zsóka) en naar haar pagina op Facebook.


Luisterboek János en de dode in de Donau

Op onze site ziet u het complete overzicht van alle tot nu toe geproduceerde hoofdstukken van het luisterboek János en de dode in de Donau.

En hier het YouTube-kanaal van Edwin van Schie en de directe link naar hoofdstuk 1.


De Kelken van Kazanlár

Hier geven wij u de links naar de inspiratiebronnen voor het artikel Mijmeren van Hongaren.

Uyghur Folksong Liwen Yarlar

- Hungarian FOLK - Határtalanság - Cuman Ethnic Song, door Török Tilla (die in 2016 nog optrad bij Hongarije Plaza in Zoetermeer).

- De website en webshop van The Kazanlár tarót.


Opnieuw naar de groene grens

Het artikel Op zoek naar de groene grens  (Edwin van Schie, 2013) staat nu tweetalig als pdf op onze site. En hier vindt u de kaarten van Turistautak.hu.

Aan het filmpje van wat de auteur op de grens zag, wordt nog gewerkt.


Zuid-Zala: Het blijkt dat ons artikel over Zuid-Zala van András Lorschy wat moeilijk uit ons archief te voorschijn is te toveren. Er wordt aan gewerkt.


On Horseback Through Hungary


De link naar de pdf van dit boek.

Zomernummer 92


Op 18 juli 2021 is het zomernummer 92 van Most Magyarul! verschenen.


Kellemes olvasást, veel leesplezier!


Links bij nummer 92


A Székelyföld

Het boek A Székelyföld van Balázs Orbán vindt u - in het Hongaars - op Scribd.

Quality of Government

Het bij de boekrecensie van Beter wordt het niet vermelde artikel over het sociaalwetenschappelijk onderzoek naar waaraan burgers van Europa het meest gehecht zijn (hun regio, hun land of Europa) staat op de site van het QoG Institute uit Göteborg.

Link naar de fraaie kaart.


Hongaarse winkel Deventer

De Hongaarse winkel in Deventer vindt u ook op Facebook.


Smart Hungarian Short Stories

De cursus Smart Hungarian Short Stories vindt u op de site van Catch Budapest.

De door de auteur van onze bespreking, Edwin van Schie, aangestipte info over de zinsbouw en focus staat in het forum van Duolingo.


Bachelorscriptie Lili Hargitai

De bachelorscriptie van Lili Hargitai, genoemd in ons artikel Over V1 of de overeenkomst tussen een buitenlander en een taalkundige, vindt u hier.

Het eveneens genoemde artikel over vier scripties Neerlandistiek in Hongarije staat op Neerlandistiek.nl.

(Winter-)/voorjaarsnummer 91

Op 22 maart verscheen de dubbeldikke editie van Most Magyarul!, nr. 91.

Kellemes olvasást, veel leesplezier!

De links bij dit nummer volgen na de mededelingen:


Mededelingen bij editie 91

Typefout

Helaas hebben wij bij de voorbereiding en het persklaar maken van nummer 91 een typefout op onze cover over het hoofd gezien. Op de gedrukte cover staan in de naam van glasschilder en glazenier Miksa Róth de k en de s in omgekeerde volgorde.


Abonnementsperiode

Wij schreven in het 'Redactioneel' in nummer 91 ondermeer dat wij door het niet doorgaan van Hongarije Plaza 2020 en het daarom niet kunnen uitbrengen van onze speciale editie over de artiesten, musici, sprekers en standhouders van dit evenement vorig jaar met vertraging plotseling een geheel  nieuw nummer moesten samenstellen en dat wij daardoor het gehele jaar lang vertraging hadden opgelopen bij het uitbrengen van onze edities. Daardoor is de abonnementsperiode 2020 nog doorgelopen tot medio 2021.


Links bij nummer 91:

De links waarnaar wij in het magazine bij verscheidene artikelen verwijzen.


Meisje met barst

Het boek Meisje met barst kunt u voor € 24,50 bestellen via het emailadres van Uitgeverij Zeeuws Bloed: zeeuwsbloed@outlook.com.


János en de dode in de Donau

Dit is het nieuwe boek van Therese Major, van wier eerdere twee boeken wij de boekpresentatie mochten verzorgen, resp. in 2008 van Mama, kom terug, en in 2016 van Huisje, boompje, beetje voor de vluchteling. Deze "spannende detective met een vleugje historie in het hedendaagse Budapest" kunt u bestellen via Uitgeverij M.BOOX en bij de boekhandel. Prijs: € 15,-


Klik op de afbeelding van de pagina en lees nu het eerste hoofdstuk (in het Nederlands én in het Hongaars!!)


Met medewerking  van onze uitgeverij Hongarije Magazine is van János en de dode in de Donau een luisterboek gemaakt. Het boek werd geschreven door Therese Major en de tekst is ingesproken door Vincent van Engelen. Klik door naar de pagina Luisterboek in het menu onze boekenpagina.


Geschiedenis van Hongarije

De bijzonder uitvoerige website van László Faltay (zie ook Most Magyarul! 72) is nu ondergebracht bij Uitgeverij Hongarije Magazine op een eigen domeinnaam:

 wwwgeschiedenisvanhongarije.nl.

Róth Miksa Emlékház és múzeum

Het museum in het vroegere woonhuis van glas-in-loodkunstenaar en glasschilder Miksa Róth staat aan de Nefelejcs u. 26 in Pest. Kijk op de website van het museum  voor informatie over een bezoek.
U vindt het museum ook op Facebook.

Als u Hongaars kunt lezen dan is dit een interessante post op de facebookpagina:  over een raam (zie foto rechts) uit 1897 dat in ergens in de jaren negentig of begin deze eeuw kennelijk zo in de smaak viel bij een Franse huurder van een appartement aan de Andrássy út, dat hij een deal sloot met de verhuurder en het raam mee mocht 'smokkelen' naar Frankrijk. Sindsdien speurt de beheerder van het museum en FB-pagina naar de 'whereabouts' van dit prachtige raam met margrieten..


Clear Cosmetic - interview met Krisztina Vilmos

Wilt u graag natuurlijke grondstoffen in uw cosmetica en verzorgingsproducten?  Neem dan eens een kijkje in de Bálicsi út 10/3 in Pécs in de salon van Clear Cosmetic van Krisztina Vilmos of bestel in de webshop.


Taalcafé van taalstudio Tina

Heeft u al wat jaartjes Hongaarse les. Wilt u graag oefenen, doet u dan mee aan het online-taalcafé georganiseerd door Kriusztina Gebula Domby van Taalstudio Tina. De eerstvolgende is vrijdag op 9 april 2021 

Kijk ook in onze facebookgroep over de Hongaarse taal.
Over docente Hongaars en Nederlands Krisztina Gebula Domby publiceerden wij in dit nummer een interview.


Advertentie Kamp Buitenland-verbouwingen

Op zoek naar een betrouwbare en betaalbare aannemer voor eenverbouwing in Hongarije?  Lees dan de advertentie op de achterzijde van de nieuwe Most Magyarul! van Huub Kamp BuitenlandVerbouwingen.


Nazomer/herfstnummer 90

Op 24 oktober verscheen de dubbeldikke editie van Most Magyarul!, nr. 90

Kellemes olvasást, veel leesplezier.


(Proef)abonnement: 

Ook zo'n mooi tijdschrift in je bus?  Neem dan een proefabonnement voor drie nummers, nrs. 89-91, kosten slechts € 10,-


Links bij nummer 90:

U vindt de links bij nummer 90 na het filmpje De knipoog van Shania,

Shania, de jongedame op de cover, vertelt:

"Ik heb een Hongaarse oma. Ik ben dus een kwart Hongaarse.

Nu het lange tijd onzeker was of we ook deze zomer weer naar Hongarije konden gaan, besloot ik mezelf alvast in Hongaarse sfeer te brengen…

In dit nummer van Most Magyarul! Hongarije Magazine vertel ik u meer over onze vakanties in Hongarije en wat het land voor mij betekent… voor nu een knipoog in rood-wit-groen!"

Shania Manse

Fietspad Szentendre-Budapest gedoopt

Korte flitsende Hongaarse documentaire over de opening van een nieuw stuk fietspad in het traject van de route langs de Donau van Budapest naar Szentendre. Een film van Emese Balás en Gábor Rusznák. voor MostMagyarul!-TV


Vervolg links bij nummer 90:


-- Het evenement Hongaarse stemmen

De livestream van het evenement Hongaarse stemmen van de Amsterdamse Hongaarse Salon en De Balie in Amsterdam op zondag 25 oktober vindt u in de link. Onze medewerker Wim Kersbergen heeft voor ons in woord en beeld verslag gedaan van het evenement.


János en de dode in de Donau

Nieuw boek van Therese Major, van wier eerdere twee boeken wij de boekpresentatie mochten verzorgen, resp. in 2008 van Mama, kom terug, en in 2016 van Huisje, boompje, beetje voor de vluchteling. Haar nieuwste, János en de dode in de Donau, is te koop via Uitgeverij M.BOOX en bij de boekhandel.

Taalpraatje: Budapesten, Debrecenben

Hier geven wij de link naar het in ons taalpraatje geciteerde artikel Cirkels en tabellen, een wiskundige benadering van het Hongaars, uit MM! 39.


A híd, verhalenbundel voor Hongaarslerenden in toegankelijke taal. 

Hier vindt u een fragment uit dit leuke leer- en leesboekje. U kunt het boekje bestellen via deze directe link.


Boomkroonwandelpad bij Makó

De website van het boomkroonpad bij Makó vindt u in de link.


Nachttrein naar Wenen

I.v.m. Corona is de start van nachttrein Amsterdam-Wenen tijdelijk uitgesteld. Wanneer een nieuwe startdatum bekend is, zal dit op de site doorgegeven worden.

Verlanglijstje

Hier vindt u de bestellijst van boeken die bij onze bestelservice resp. de Hongaarse School kunnen worden besteld

Hongarije Plaza verplaatst naar 2021

Gezien de ontwikkelingen met het Corona-virus, de actuele adviezen en maatregelen van hogerhand en de te verwachten terughoudendheid van het publiek om deel te nemen aan grote evenementen besloot het organisatieteam van Hongarije Plaza al in juli dit jaar om de editie Hongarije Plaza 2020 – die uitgesteld was naar 26 september – toch niet dit jaar te laten plaatsvinden. In de loop van de komende maanden zal worden bekeken wanneer en waar een volgende Hongarije Plaza zal kunnen plaatsvinden. Betaalde kaarten en afspraken met standhouders en sprekers blijven geldig.

Voorjaarsnummer 89

Nummer 89 verscheen medio juni 2020.


Hieronder een paar links waar wij bij verscheidene artikelen naar verwijzen.


Kerkje van Cserkút

Een Hongaarstalige studie naar de muurschilderingen in het kerkje van Cserkút (zie cover MM! 89) vindt u op de site van Cserkút.



Vraagmelodie in het Hongaars

De audio bij ons artikel Vraagmelodieën in het Hongaars (blz. 28-33) vindt u op de website www.hongaarseschool.nl.
De audiofiles, werden ingesproken door Rusznák Gábor en Pálfalvi Ivett.


Winternummer 88 

Nummer 88 verscheen in februari 2020verschenen.

De links waar wij bij verscheidene artikelen naar verwijzen, vindt u onder het blokje met de acceptgirokaart





Belangrijk:  op pagina 3 vindt u deze afbeelding:


Abonnementsgeld 2020


LET OP:  Het abonnementsgeld voor 2020 bedroeg wederom slechts €22,- (of meer). Op blz. 3 van Most Magyarul! - in de colofon - staan de bankgegevens. Mocht u ook 2019 nog moeten betalen, maak dan 43,- over. Vergeet niet de naam van de abonnee en de plaatsnaam te vermelden bij de mededelingen, anders kunnen wij uw inkomende betaling niet koppelen aan de abonnee!

Links bij nummer 88

We gaan niet helemaal verklappen wat er allemaal in nummer 88 staat, maar het is weer voor elk wat wils: toerisme, gastronomie, boeken, muziek, Hongaars voor beginners en natuurlijk informatie over de aankomende twee grote evenementen, HungaroMania op 22 maart in Leuven (B) en Hongarije Plaza op 4 april in Barneveld.


Rondje Hongarije

Als u een paar rustige natuurcampings zoekt in Hongarije, probeer het Rondje Hongarije.


Boek De Hongaarse kindertreinen

Het boek De Hongaarse kindertreinen onder redactie van Orsolya Réthelyi, Maarten J. Aalders en Gábor Pusztai is verkrijgbaar bij onze bestelservice.voor € 25,- (excl. verzendkosten: binnen NL: 4,75, België 950 of Hongarije e.o.  € 12,-)


Boek Trein naar Holland

Het boek Trein naar Holland is de biografie van vertaler en literator Antal Sivirsky. Edwin van Schie beschreef in een artikel in dit nummer zijn leeservaringen met dit boek. De uitgever heeft het boek in de verkoop gebracht via Bol.com


Szálkameer

Voor wandelvakantie nabij het Szálkameer kunt u terecht bij Wandelvakantiehongarije.nl.


Smalspoorlijn Gemenc-bos

Informatie en de dienstregeling van het smalspoorlijntje van Pörböly via het Gemenc-bos naar de Donau-oever en Szekszárd vindt u op de website van het bosbouwschap Gemenc.


Hongaarse winkel Rotterdam - Rotterdami magyar bolt

De Hongaarse winkel Rotterdam is op 21 februari 2020 verhuisd naar een fraai en groter pand aan de Boezemlaan 47, 3034 XD Rotterdam. De Rotterdami magyar bolt is ook de hoofdcateraar van Hongarije Plaza.

In memoriam Anna Van Rompay-Béber

 Op 22 januari is de 107 jarige Anna Béber overleden in haar woonplaats Sint Kathelijne Waver in België. Ter gelegenheid van haar honderdste verjaardag in 2012 maakte ik dit portret van haar. het artikel is hier als tekstbestand te lezen.


Het was een geweldig dubbelconcert!

Ons evenement Most Magyarul! draait door bij de Hongaarse School 30 jaar is een groot succes geweest en was uitverkocht.
U kunt nu de foto's  bekijken op Facebook.

Als u ook wil genieten van het geweldige concert van het Trio Trabant en het Karpaten Ensemble kom dan op 04-04-2020 naar Hongarije Plaza in de Veluwehal in Barneveld!

Abonnementsgeld 2019


LET OP:  wie het abonnementsjaar 2019 nog moet betalen: het over te schrijven bedrag is € 22,- (of meer). Op blz. 3 van Most Magyarul! - in de colofon - staan de bankgegevens.


HIERONDER vindt u een overzicht van de inhoud van de nummers van de afgelopen paar jaar plus de links waarnaar wij in onze magazines verwijzen. 

Ook is er een overzicht van de inhoud van de nummers 48-70 beschikbaar. (eind 2008 tot eind 2016). U vindt dat in de rubriek Kroniek


Een (proef)abonnement of een tweetal proefnummers kunt aanvragen via het webformulier.

Alleen incidenteel bieden wij een gratis kennismakingsnummer aan - zie daarvoor de tekst boven het webformulier. Vanaf 21 oktober 2019 tot nader bericht op deze site de actie van een proefabonnement voor drie nummers (nrs 85, 86, 87) voor € 9,- (excl. eventuele extra verzendkosten naar België).

Herfstnummer 87

Op 22 oktober 2019 verscheen nummer 87.

In ons magazine interviews, achtergrond-informatie over de musici, het Trio Trabant, de dansers, Het Karpaten Ensemble en over  de cateraar, Gonosz Mostoha... en natuurlijk allerlei andere onderwerpen:  kroniek, agenda, boeken, taal, geschiedenis... 

Links bij nummer 87

De links bij nr.  87, herfst 2019, waarnaar wij in het magazine verwijzen:


Dansgroep Búzavirág

De film van het optreden van dansgroep Búzavirág met een Hongaarse choreografie van Ferry Corbet staat op Youtube


Tournee Trio Trabant

De gehele speellijst van de tournee van begin november van het Trio Trabant vindt u op onze Hongaarse evenementensite

Smart Hungarian Audio Course

Dit is de link naar de taalcursus voor gevorderden van Catch Budapest: Smart Hungarian Audio Course



Mikes Kelemen

De brieven van Mikes Kelemen vindt u in de Magyar Elektronikus Könyvtár van de Országos Széchenyi Könyvtár.

Zomernummer 86

Op 18 juni 2019 is nummer 86 verschenen. 

Links  bij nummer 86:

De site van de Balaton-Overzwemtocht


De song A balatoni nyár van KFT vindt u hieronder. tekst in ons magazine.

Vervolg links bij MM 86


Villa Pöle aan het Balatonmeer

Wilt u een fraai landhuis huren aan het Balatonmeer, klik dan op deze link naar Villa Pöle in Balatonszemes.


Taalkunde Olympiade 2019

De links bij ons artikel over Martin, de polyglot en Hongaars-Frans-Nederlandse winnaar van de Taalkunde Olympiade 2019:


Alles over de Taalkunde Olympiade.op de site van de Universiteit Leiden.

Aanschaf Van Sanskriet tot spijkerschrift als pdf.

Gratis download van voorbeeldopgaven Taalkunde Olympiade.

Aan het korte filmpje met Martin die zich uit in verschillende talen, wordt nog gewerkt.


Zomerfestivals 2019 in Hongarije

Dit artikel inclusief links staat ook online op onze site (vanaf woensdag 19 juni).


Családi nap 2019

De foto's gemaakt door Wim Kersbergen van de Családi nap 2019, de familiedag voor Hongaren in Nederland, vindt u op de facebookpagina van Uitgeverij Hongarije Magazine


Veggie Budapest

Hier kunt u direct doorklikken naar de door Most maguariul% aan u voorgestelde vegetarische/veganistische eetgelegenheden in Hongarije's hoofdstad:

Hummus

Las vegans

Napfényes


Fotoreportage van de opening van de Pincegaléria 2019 in Nagypall.

De foto's zijn gemaakt door Speizer Anikó en Kincskereső Vándor uit Mecseknádasd.


CD Az örök Kalotaszeg van Ökrös Együttes

Delen van de prachtige cd zijn hier te beluisteren op YouTube, samen met wat teksten en foto's.


In memoriam Ökrös Csaba

Op 26 juni 2019 - en weekje na de verschijning van ons zomernummer - overleed violist Csaba Ökrös de primus inter pares. Ökrös was enb van de vele Hongaarse violisten die zich in de jaren zeventig en tachtig in de regio Kalotaszeg gingen bekwamen in het spelen van de locale Hongaars-Transsylvanische volksmuziek. Ökrös kwam al in 1997 naar Nederland voor een tournee, waar hij ondermeer speelde met de befaamde Neti (Fodor Sándor) op het concertfeest in Bloemendaal georganiseerd door de Hongaarse School en de toen nog prille uitgeverij Hongarije Magazine. Een korte necrologie van Abkarovis Endre, die ook al in MM! 38 een uitvoerig artikel publiceerde over deze vermaarde, nu veel te vroeg gestorven violist). vindt u mét filmlink op onze pagina over Csaba Ökrös

 

Danshuis, Bed & Breakfast en danshuismuseum in Szék, Mezőség

U kunt overnachten in het 'Csipkeszegi vendégház', het gastenverblijf Csipkeszeg van Michel en Erzsike van Langeveld in het Hongaarse dorpje Szék in de Transsylvaanse regio Mezőség.

Voorjaarsnummer 85

Op 12 maart 2019 is nummer 85 verschenen.

 Edwin van Schie

Ook schreef ik in het kort de geschiedenis van de Amsterdamse Hungária Club 1929, die dit jaar 90 jaar bestaat en dat vierde op het Országos Bál, het landelijke bal en feest, dat jaarlijks wordt georganiseerd samen met de Hongaarse Federatie Nederland

Verder bevat nummer 85 een kleine special over Budapest, een reportage over het Ecologisch centrum aan het Tiszameer in Poroszló,een artikel over straatnamen in Hongarije en waar deze voor staan, en de gebruikelijke rubrieken als agenda, boeken, kroniek en het tweetalige sprookje van Márta Horváth. De in ons artikeltje aangekondigde nieuwe tentoonstelling is op 13 en 14 april in Rotterdam. Zie onze evenementensite www.hongaarse-evenementen.nl.


Links en verwijzingen bij nummer 85:


Taalpraatje

In mijn taalpraatje over de ik-werkwoorden noem ik een lijst van ik-werkwoorden ingedeeld op grond van de voorkeur voor een -k of een -m in de eerste persoon enkelvoud onbepaald. Deze lijst is nog niet beschikbaar.


Országos Bál, magyar nyelvű infó a március 16-án tartandó ünnepségről

Az Országos Bál magyar nyelvű tájékoztatóját itt találhatják az eseménynaptáros weboldalunkon, a www.hongaarse-evenementen.nl-en


Najaars-winternummer 84


Medio december 2018 verscheen nummer 84. Hieronder vindt u de links waarnaar wij bij onze artikelen verwijzen.


De burcht Somoskő op de foto hieronder staat symbool voor ons thema: Noord-Hongarije.

In dit nummer schreven wij over Noord-Hongarije, Hongaarse auteurs met een link naar Noord-Hongarije, het Oxygen Adrenalinepark in de Mátra en ook verscheen deel 2 van de Geschiedenis van de Joden in Hongarije. Ook bevatte dit nummer deel 1 van een drieluik over de Hongaarse componist en pianist Ernő Dohnányi met aansluitend een recensie van de nieuwe cd Ruralia Hungarica van Valentina Tóth.

Tot slot was er een terugblik op het succesvolle eendaagse festival Hongarije Plaza.



Rectificaties bij het artikel over Noord-Hongarije:

Ten eerste, blz. 27:  er zijn drie storende typefoutjes (Elütések - oftwel misslagen) geslopen in mijn Taalpraatje op blz. 27.  De juiste tekst staat nu op de site.

Tweede rectificatie, blz. 12: "Opnieuw naar Noord-Hongarije" 

Het fotobijschrift bij de twee kleine foto's op deze bladzijde is deels onjuist.  De rechterfoto is wel de muur van het concentratiekamp Kistarcsa, maar het veld met de prikkeldraadafscheiding is het kamp in Recsk in het Mátragebergte.


Links bij de artikelen in nummer 84


Blz. 8: Tvrtkó Vujity, Somoskő en het verhaal van Trianon

Blz. 13: Jó egészséget! Opnieuw naar Noord-Hongarije

a. Over het concentratiekamp in Kistarcsa.

b. Kees Bakker: "We waren als van de aardbodem verdwenen."


Blz. 21 De wonderparaplu

De film Szent Péter esernyője naar het boek van Mikszáth Kálmán, geregisseerd door Bán Frigyes en in de hoofdrollen Pécsi András en Törőcsik Mari:

Blz. 39-40: Oxygen Adrenalin Park

Als u klikt op de kaart ziet u de plattegrond van het Oxygen Adrenalin Park in het groot.


Binnenkort kunt u hier ook een filmpje zien van een ritje boven het park.



Het treinserviceartikel van David Nijenhuis vindt u in de nieuwe rubriek Reismogelijkheden naar en in Hongarije.


Blz. 51:  De geest van Kees Bakker waait nog in de Cserehát

In Most Magyarul! 30 (2001) publiceerden wij al een verhaal uit de in het artikel van Conny van Tuil genoemde verhalenbundel van de oude Miklós Matisz uit Baktakék, Cserehát.  Deze in het Hongaars verschenen anecdote Új iskola, új tanító hebben wij nu toegevoegd aan onze site. 


Zie ook ons In Memoriam Kees Bakker.


Aanvulling bij de boekbespreking De akte van mijn moeder


De akte van mijn moeder is vertaald door Rebekka Hermán Mostert.


Adverteren/hirdetések

Informatie over adverteren en andere publiciteitsmogelijkheden in onze Toerisme Specials en op onze Toeristische kaart vindt u op onze pagina adverteren/hirdetések.

Most Magyarul! Hongarije Magazine op YouTube

Regelmatig plaatsen wij filmpjes van door ons georganiseerde evenementen in heden en verleden op YouTube. Neem eens een kijkje op ons YouTubekanaal. Ook van enkele evenementen van derden maakten wij een filmisch verslag.

HONGARIJE PLAZA IS AL WEER GESCHIEDENIS!

 Hongarije Plaza


29 september 2018, Veluwehal, Barneveld

15 lezingen, 50 standhouders, 6 optredens, Hongaars eten en drinken, kortom het was een vol dagje Hongarije en de Hongaarse cultuur in Barneveld!

Zie voor een tweetal filmimpressies van deze fantastische dag onze rubriek Kroniek

Zomernummer 83 - 2018

Het zomernummer 83 verscheen begin augustus.

Hieronder enige links bij de artikelen in dit nummer.


Hongarije Plaza

Ten eerste natuurlijk de link naar Hongarije Plaza. Klik erop en u kunt alles lezen over programma, stands en lezingen op 29 september a.s. in Barneveld, inclusief de top act Margaret Island.


Thermaalbaden

De in het artikel Thermaalbaden in Hongarije genoemde kaart vindt u inmiddels op de nieuwe site Thermaalbadenhongarije.nl van Uitgeverij Hongarije Magazine. Ook vindt u hier eerder verschenen artikelen over baden, thermaalbaden en zwemmeertjes, strandjes en de grote meren van Hongarije (Balaton, Tiszameer).


Agenda

LLL Events

Als u naar de Hongaarstalige voorstelling - 1 september, Amsterdam, wilt van Tóth Imre alias "Bruti" , dan kunt u hier kaarten bestellen.

En de kaartverkooplink naar de lezing c.q. powertalk van Vujity Tvrtko op 13 oktober vindt u hier

Meer agenda-items vindt u op www.hongaarse-evenementen.nl


Embassy Festival

En zo komt u op de site van het Embassy festival (1 september, Den Haag, Lange Voorhout), waar Uitgeverij Hongarije Magazine en de Hongaarse School vertegenwoordigd zijn met een stand, te midden van diverse Hongaarse culinaire stands. Helaas was er bij het verschijnen van Most Magyarul! 83 nog geen concrete informatie beschikbaar over het programma van 1 september, maar inmiddels is bekend dat de formatie Ethnofil acte de présence zal geven. met zijn Flairck-achtige muziek is het weer eens wat anders...  


Camping De Ommekeer

Hier heeft u de directe link naar Camping De Ommekeer in Felsőszentmárton aan de zuiwestgrens van Hongarije.


Boek László Marácz

Het boek Onze verzwegen taalverwanten in Centraal Azië kan in het Engels worden besteld via deze link.

De Hongaarstalige versie Elhallgatott közép-ázsiai nyelvrokonaink is te verkrijgen in de boekhandel in Hongarije of te bestellen bij Uitgeverij Fríg.


De auteur kan ook een pdf-versie in het Engels van dit boek beschikbaar stellen. Als u daarvoor in aanmerking wilt komen stuur ons dan een mail, dan zetten wij die door naar de auteur.


De links naar de genoemde artikelen over de (discussie rond de) afkomst van het Hongaars en zijn taalverwanten:

Marácz László: The Untenability of the Finno-Ugric Theory from a linguistic Point of View


Laakso, Johanna: Interpretations and misinterpretations of the Finno-Ugric language relatedness.


Lezing Dr. László Marácz op Hongarije Plaza

Op Hongarije Plaza (29 september, Barneveld) zal László Marácz een ongetwijfeld boeiende lezing verzorgen over dit onderwerp. De lezing staat gepland in de Most Magyarul!-zaal, en de toegang is wie het eerst komt het eerst maalt.

De entrée voor Hongarije Plaza bedraagt slechts € 5,-


Mese - sprookje - Háry János

De toelichting van de hand van Wim Kersbergen bij de bijdrage van Márta Horváth over Háry János kunt u nu vinden op deze site in de rubriek Dans-theater-muziek.

9 juni 2018 - Het was geweldig!

We hebben een fantastisch concert acht de rug van de legendarische singer-songwriter en popfenomeen BRÓDY JÁNOS. Zijn concert op 9 juni 2018 in de Meervaart was volledig uitverkocht. Mede dankzij het perfecte licht en geluid kwam de ingetogen, maar charismatische vertolker perfect uit de verf. Met alleen  zijn stem en zijn gitaar bracht Bródy de hele zaal in vervoering. Na afloop regende het ook complimentjes voor het organisatieteam o.l.v. Uitgeverij Hongarije Magazine. Dus wellicht: "wordt vervolgd!"

Blijf op de hoogte van onze evenementen en lees Most Magyarul! Hongarije Magazine. Neem nu een abonnement en u krijgt als het eerste het nieuws...


Lees ook ons artikel in de rubriek Dans-Muziek-Theater.


Songteksten Bródy

De songteksten van het concert kunt u nog hier vinden- leuk voor als u Hongaars leert en zich wilt verdiepen in het oeuvre van Jéános BRÓDY!

Voorjaarsnummer 82 - 2018


Het voorjaarsnummer 82 is op 23 mei verschenen.

Hieronder  enige links bij de artikelen in dit nummer.


Het grote Bródy-concert op 9 juni was een paar dagen voor het concert stijf uitverkocht. 

Info over Hongaarse evenementen in Nederland, waaronder de Hongaarse familiedag, Családi nap in Wassenaar vindt u hier.


De lijst met zomerfestivals in Hongarije 2018 staat nu online.

Als extra service kunt u nu twee artikelen uit nummer 82 online lezen:

1. Het artikel van Gábor Rusznák over de Nederlandse boekenmarkt in Budapest in  april 2018

2. Het artikel van Ivett Pálfalvi over de Hongaarse winnares van de Barbers' Battle in Amsterdam in april 2018

Winternummer 81 - 2017-18

Let op: Ons winternummer (nr. 81) is dit jaar wat dikker en verschijnt medio februari...


Links bij nr. 81


Hieronder volgen de links die behoren bij de diverse artikelen in nummer 81.


Ten eerste kunt u  hier (nog) meer foto's zien van Michel van Langeveld, alias Holland Misi, die een mini-openluchtmuseum en folkloristisch Bed & Breakfast heeft in Szék (Sic) in Transsylvanië, de bakermat van de Hongaarse danshuisbeweging. Een tweede site is deze. Een lang, maar interessant en aardig verslag van de opening van het Forrószegi danshuisstaat hier.


Klik hier voor het korte filmpje over Zoltán Kallós, winnaar van de publieksprijs Europa Nostra in 2017.


En dit is de link naar het filmpje van Jaap Scholten bij Kasteel Bonchida in augustus 2017.


De aftermovie van het Kodályfestival kunt u hier bekijken.


Opnamen van het Haags Hongaarse koor. Opname hier en opname twee daar.


Een impressie van de uitreiking van de prijs voor Beste actrice van Europa voorde zeer geëmotioneerde Alexandra Borbély voor haar rol in Testről és lélekről.  Hier het interview met haar kort na de uitreiking.


Het artikel van Valentina Tóth uit 2004, over 'domisatie' en de Kodály-methode, verschenen in Most Magyarul! 29, staat nu op onze site.


Ook schreef zij in nummer 35 een artikel over de sabel, het Hongaarse schermwapen. In datzelfde nummer schreef GerhildTóth-van Rooij over Hongaarse wapenpraal.


Tot slot:  de korte weergave van het lied Szomorú vasárnap, door Irén Horváth, staat nu op YouTube.

Herfstnummer 80 - 2017

Ons herfstnummer 80 is in de tweede helft van oktober verschenen. In dit nummer stond een uitgebreid artikel over de artiesten Flóra Tandi en Róbert Sinha, die op gloedvolle wijze de hoofdact neerzetten bij ons evenement Most Magyarul! draait door op 5 november 2017. Verder in dit nummer nieuws over andere leuke concerten, boeken, "ontdek je plekje" etc.De nieuwe site van uitgeverij Hongarije Magazine,
www.hongaarseliteratuur.nl staat nu online. De site is natuurlijk nog niet volledig gevuld, maar u kunt alvast een indruk krijgen wat er allemaal te lezen is en zal zijn.



Most Magyarul! draait door: Hongaars concert in Oud- en Heemskerk

Most Magyarul! draait door · Editie 2 op zondag 5 november

Op zondag 5 november organiseerde uitgeverij Hongarije Magazine voor de tweede keer een tweetalig Hongaars-Nederlands evenement met voor elk wat wils op het gebied van Hongaarse cultuur én de Hongaarse keuken

We lieten op ons podium in de theaterschuur in Heemskerk wederom een aantal gasten en artiesten "doordraaien". Onze gasten zijn ofwel Hongaren die Nederlands hebben geleerd of Nederlandse cursisten Hongaars, die ons iets bijzonders te vertellen hebben en ook nog een kort optreden verzorgen! Na deze gemoedelijke, korte podiumgesprekjes met optredentjes in twee talen gaan we lekker lang loungen en pauzeren met Hongaarse muziek en Hongaarse drankjes en hapjes. Want al vanaf het begin stond Lángos Expressvoor u klaar en ook was er kürtős kalács. Na de pauze volgde de hoofdact: een prachtig concert met Hongaarse liederen door de veelbelovende Hongaarse zangeres Flóra Tandi en gitarist Róbert Sinha. Róbert en Flóra zijn speciaal voor hun Nederlandse tournee een geweldig programma aan het voorbereiden, waarvoor zij een aantal prachtige Hongaarse volksliederen bewerken en voorzien van Róberts arrangementen. Een voorproefje vindt u in de YouTube-link. En natuurlijk bracht Flóra Tandi ons ook een aantal songs van haar in mei uitgebrachte cd FLOW.


Na het concert was er een heerlijke maaltijd, bereid door het fantastische Hongaarse restaurant Paprika Csárda uit Zaandam. Een uitgebreid verslag van Tim Baas en Hongaarse vertaling van ons evenement staat in de rubriek Kroniek en met diverse foto's in het archief van onze evenementenwebsite www.hongaarsconcert.nl . Het Hongaarstalige verslag (vert. Csontos Bernadett) vindt u hier:


Ook in Oudkerk, Friesland!


Het concert van Flóra Tandi en Róbert Sinha werd ook gespeeld op zaterdag 4 november om 20.00 uur in Oudkerk, Friesland.


De locatie van dit concert was de fraaie, intieme Galerie Bloemrijk Vertrouwen/GBV Kunst- en Concertzaal, die al ruim 25 jaar wordt gerund door Gerhild en Andries Tóth. Gerhild Tóth-van Rooij is al sinds het begin van de eeuw als auteur verbonden aan Most Magyarul! Hongarije Magazine. Zij schrijft artikelen over kunst en literatuur. Haar bio- en bibliografie vindt u op deze website. Aan het concert in Oudkerk leverde ook pianiste Valentina Tóth een bijdrage!


Het adres van de locatie: Van Sminiaweg 70,


9064 KE Aldtsjerk/Oudkerk.-

Zomernummer 79 - 2017

Ons zomernummer79 is dinsdag 25 juli verschenen. Wie nog wil opteren voor een goedkoop actie-abonnement voor dit nummer en de komende twee nummers van dit jaar betaalt slechts €12,- Adresgegevens opgeven uiterlijk zondag 30 juli! Dat kan via een e-mailtje aan de uitgeverij (info apestaart hongarijemagazine.nl) of via ons webformulier. Graag vermelden: Actie 12.


Hieronder de links naar waar wij in onze artikelen naar verwijzen:


Szigetvár


Szigetvár 1566: Een animatie van de Slag om Szigetvár in 1566:


Szigetvár, het Zrínyi-Szulejmán monument vanuit de lucht: az emlékmű felett drónnal.

De uitzending over de zoektocht naar het graf van sultan Szulejmán op de Nederlandse radio, met Jaap Scholten.

In Hongarije was er vorig jaar veel aandacht voor de slag. Hier een rockopera over het thema, met de zanger Sasvári Sándor, die in 2012 nog in Nederland was te horen.


Erdély - Transsylvanië

De link naar de historische geschiedenis van Hongarije en Transsylvanië uit 1761 op Google Books vindt u hier.


Hongaars Danshuis Utrecht

Ons filmverslag van het eerste danshuis nieuwe stijl - tevens afscheid van het aftredende bestuur.


Feestdag Hollandiai magyarok facebookcsoportja.

Filmverslag van het eerste bijeenkomstfeest van en voor de leden van deze facebookgroep.

Voorjaarsnummer 78

Begin mei 2017 is ons voorjaarsnummer 78 verschenen. Dit lentenummer biedt een verscheidenheid aan onderwerpen op het gebied van geschiedenis, toerisme en cultuur: Toeristische landkaart 2017 – het schiereiland TihanyFietsen langs de Donau, diverse vastgoedtips – Evenementen in Hongarije – Kunst en Cultuur - en nog veel meer zoals Nationaal Park Stierenvallei, concertagenda en columns Leven op het platteland en Mr Hungary vertelt.


Bij de artikelen noemden wij o.a. de volgende links:


- De lijst met artikelen van medewerker Endre Abkarovits over Hongaarse cultuurgeschiedenis uit Hongarije, Slowakije en Transsylvanië vindt op onze pagina medewerkers.


- Ons filmpje van de opening van Hongaars restaurant Paprika Csárda staat op ons YouTubekanaal.


- Bij het artikel Fietsen van Wenen naar Budapest van Angelie Witjes en Pieter Biezenaar staat vermeld dat er in dit nummer nóg een fietsartikel te vinden zou zijn. Dat artikel over Fietsen over de Alföld verschijnt echter pas in ons zomernummer.


- De website over de hulp voor Hongaarse honden zijn: Dementor Club NL en de Hongaarse site Demenyista mentorklub.


- Csárdás-challenge: op zaterdag 17 juni is er in het vernieuwde Hongaarse Danshuis Utrecht een Csárdáswedstrijd. Ook uw uitgever gaat de uitdaging aan. De muziek waarop een parendans moet worden gedaan, wordt omschreven als Kalotaszegi Out of the Box, met een totale duur van 2.37min, waarvan csárdás: 1.21 en szapora 1,16. Voorbeeld is te horen op YouTube.en ook hier. Plaats: De Heksenketel, Herculesplein 343, 3584 AA Utrecht. Tijdstip: vanaf 20.00 u.


- Een overzicht van festivals en evenementen in Hongarije in de periode mei-september vindt u op onze evenementenpagina. En hier vindt u de Hongaarstalige versie van deze evenementenpagina: Magyarországi fesztiválok.

Most Magyarul! Hongarije Magazine op Fiets- en Wandelbeurs

Most Magyarul! Hongarije Magazine stond op 11 en 12 februari 2017 met een gezamenlijke HONGARIJE-stand op de Fiets- en Wandelbeurs in de Jaarbeurs in Utrecht.


Kijk ook bij onze Advertereninfo voor onze speciale projecten als de Toeristische kaart, de Toerisme Special Balaton de goedkope advertentiemogelijkheid van onze "Huistehuurpagina" en de stand op de Fiets- en Wandelbeurs.

Winternummer 77

Begin februari 2017 is ons winternummer 77verschenen. Dit nummer is weer een zeer lezenswaardig nummer geworden met onderwerpen op het gebied van geschiedenis, toerisme, boeken, muziek, agenda, kroniek, zaken, taalpraatje en nieuws.


Bestel een gratis proefnummer via ons webformulier (zie hierboven).


Op de cover ziet u de in Nederland woonachtige Máté Csik in Hongaars traditioneel kostuum, zwaaiende met zijn paardenherderzweep. Máté is go-between tussen Nederland en Hongarije op het gebied van toerisme en zakelijke contacten.


Bij diverse artikelen verwijzen wij naar pagina's en links. Deze zijn nog niet alle gereed, maar zullen dit weekend online komen. Hieronder ziet u de de reeds aanwezige links:

Toeristische kaart Hongarije Magazine

NIEUW!! Op de Fiets- en Wandelbeurs 2017 is door uitgeverij Hongarije Magazine de vernieuwde Toeristische kaart gepresenteerd. De kaart is lichter en dus leesbaarder dan de eerste editie uit 2014, er zijn extra fietsroutes ingetekend én maar liefst 20 organisaties met vakantiehuis, camping of B&B hebben zich door ons letterlijk op de kaart laten zetten!


In april krijgern alle abonnees de kaart in de bus en ook de komende tijd is hij overal gratis verkrijgbaar bij concerten, evenementen en op beurzen.

Schrijvers Most Magyarul! op Fiets- en Wandelbeurs

Leuk nieuws: Onze medewerkers Angelie Witjes en Pieter Biezenaar verzorgden op beide dagen van de Fiets- en Wandelbeurs 2017 een lezing. Hierin deden zij verslag van hun ervaringen met fietsen in Hongarije. In Most Magyarul! Hongarije Magazine hebben zij boeiende verhalen geschreven over Fietsen langs de Dráva en Fietsen langs de Tisza.


LET OP:  Op Hongarije Plaza in Barneveld op 29 september 2018 zullen zij opnieuw een leuke en attractieve lezing houden. Zie www.hongarijeplaza.org.


Info over hun lezing:


Onthaasten in Hongarije


Geen pieken en dalen, maar rust en eenvoud is wat Pieter en Angelie ervaren tijdens hun fietstochten door Hongarije. In de jaren dat zij kriskras door het land fietsten, hebben zij het land met zijn gastvrije inwoners leren kennen als een heerlijk fietsland.
In deze lezing kijken zij verder dan de Donau en het Balatonmeer en nemen je mee over de poesta, langs rivieren en dijken en verkennen de grenzen van het land.
Je krijgt informatie over fietsroutes en natuurlijk veel foto's en verhalen!


Over de sprekers

Angelie Witjes en Pieter Biezenaar, beide werkzaam in de gezondheidszorg, waren 4 jaar geleden in Hongarije en ontdekten er bij toeval de vele fietsmogelijkheden die dit land biedt.
Enkele van hun reisverslagen verschenen in Most Magyarul! Hongarije Magazine. Op 29 september 2018 geven zij ook een lezing op Hongarije Plaza- Zie de website Hongarije Plaza.

Een korte filmimpressie van de Hongaarse kerstmarkt in Amsterdam op 17 dec. staat op YouTube. Een fotoverslag met de prachtfoto's van Wim Kersbergen op facebook .

KRONIEK: Herdenking 60 jaar 1956 in Den Haag

De Hongaarse Federatie in Nederland organiseert traditiegetrouw om de vijf jaar een grote herdenking van de Hongaarse Opstand van 1956. Dit keer was deze in Den Haag, precies op 23 oktober, de dag van het uitbreken van de revolutie in 1956.

Een verslag vindt u op onze pagina Kroniek en in het archief van onze evenementensite Hongaarsconcert.nl alsmede in de facebookgroep Most Magyarul! Hongarije Magazine.

Foto- en filmverslag van de Herdenkingsbijeenkomst
De foto's gemaakt door Wim Kersbergen van Most Magyarul! Hongarije Magazine staan in dit album op facebook.

Edwin van Schie, hoofdredacteur van Most magyarul! Hongarije magazine, maakte een filmverslag, dat u kunt bekijken op YouTube.

Het herfstnummer 76

Op dinsdag 18 oktober 2016 verscheen herfstnummer 76. Daarin veel aandacht voor activiteiten en evenementen in de maanden oktober-december, waaronder de Herdenking van 1956 op 23 oktober, muziektoernees, de opening van een spectaculaire tentoonstelling van schilderijen uit het Szépművészeti in Nederland en de Hongaarse kerstmarkt in Amsterdam op 17 december.


Onze artikelen zijn dit keer deels historisch van aard, maar houden zich ook bezig met toerisme, literatuur, muziek en eten. Felvidék en Transsylvanië komen ook weer aan bod en natuurlijk is er weer een tweetalig sprookje met de prachtige illustraties van Márta Horváth. Eigenlijk ongelooflijk veel waar voor uw geld dus! Klik op de link naar ons webformulier hierboven en bestel een proefabonnement. Als u nog niet eerder een proefnummer heeft ontvangen, kunt u tot medio november een gratis proefexemplaar aanvragen! Buiten Nederland komen er wel nog portokosten bij. Veel leesplezier!


Links bij nummer 76

  • Het Erdős Renée Ház is gevestigd in de oude villa van deze romanschrijfster uit het begin van de twintigste eeuw. In de villa in het oosten van Budapest, in Rákoshegy, is een streekhistorisch museum gevestigd, maar ook is er een Renée Erdős-zaal. Klik hier om naar de website van het museum te gaan.

  • Ons artikel uit Most Magyarul! nummer 50 over schrijfster Margit Kaffka staat nu online. U vindt het in de rubriek Boekenwereld, maar ook via deze link.

  • Deelnemen aan de Toerisme Special Balaton of aan de gezamenlijke Hongarije Stand op de Fiets- en Wandelbeurs van 11-12 februari 2017: u vindt hier nadere informatie.

Treinreistips en -nieuws
Inmiddels is onze pagina over treinreizen in en naar Hongarije up to date. U leest alles over reizen per trein, over ticketing, aansluitingen naar Transsylvanië op onze treinpagina.

Het zomernummer 75 & 20 jaar Most Magyarul!

Na het fantastische jubileumconcertfeest op 3 juli j.l. is medio juli ons zomernummer verschenen. U vindt er natuurlijk een uitgebreid verslag van dit succesvolle evenement Most Magyarul! draait door, waarbij de kenmerken waren: sfeervolle zang en muziek, interessante tweetalige presentaties, heerlijk loungen met een lekker zonnetje en Hongaarse goulash, drankjes en genieten. het hoofdprogramma was Nobilissima, een zangact van drie talentvolle jongedames uit Budapest. Zie foto. Nog meer foto's op de facebookpagina van uitgever Edwin van Schie.

Hier ziet u het filmverslag van dit jubileumevenement Most Magyarul! draait door op 3 juli 2016, precies 20 jaar na de lancering van Most magyarul! Hongarije Magazine. Aan dit evenement deden diverse gasten uit Nederland en Hongarije deel: schrijvers, musici, zangeressen, de kookstaf en een theatergezelschap. Lees ons verslag hier.


Verder in dit nummer een zeer apart zomerfestival op de laagvlakte van Kiskunság in Hongarije, een Hongaarse in Nederland met een uitdagend muzikaal beroep, een Nederlander met Hongaarse roots op het Grachtenfestival en aandacht voor, zeg maar, een van de nationale sporten van Hongarije. Ook natuurlijk weer een tweetalig sprookje, de boekenrubriek, nieuws van het spoorfront en deel 2 van het verslag van een fascinerende fietstocht langs de zuid- en oostgrenzen van Hongarije.


Links bij nummer 75

Hier volgen de links waar wij in ons papieren magazine (ons feitelijke medium!) naar verwijzen:


Treinreistips en -nieuws
Inmiddels is onze pagina over treinreizen in en naar Hongarije up to date. U leest alles over reizen per trein, over ticketing, aansluitingen naar Transsylvanië op onze treinpagina.


Kurultaj
Op de site van het festival staat veel info over Kurultaj.


Dansor
Alias Anett Kulcsár. Een proefje van het album Theory of Love is hier te beluisteren. De clip van Theory of Love vindt u hier. De Hongaarstalige recensie van de clip staat hier. U vindt Dansor op haar eigen site.


"De mooiste camping van Hongarije"
Volgens toerfietsers Angelie Witjes en Pieter Biezenaar is Camping Farkas Tanya in Csenger (aan de oostgrens) de mooiste camping van Hongarije. Lees nummer 75 voor het antwoord waarom!


Annamari Dancs zingt in Singing in the Rain in Szeged
De bij onze lezers van ons tienjarig jubileum welbekende Annamari Dancs zingt al weer zo'n vijf jaar bij het Budapesti Operettszínház. In augustus zingt ze een van de hoofdrollen in Singing in the Rain, in het magnifieke openluchttheater van Szeged. Mocht u in de buurt op vakantie zijn of er wonen: dit is een 'must'. En er zijn nog kaarten, zo heeft de organisatie ons beloofd...

Het voorjaarsnummer 74 & 20 jaar Most Magyarul!

Op 18 mei verscheen ons voorjaarsnummer. Most Magyarul! Hongarije Magazine nummer 74 stond weer boordevol toeristische bestemmingen, terugblikken, nieuwtjes en reportages. En bovendien las u alles over de "kick-off" van het jubileumjaar van Most Magyarul! Hongarije Magazine (dat geboren werd op 3 juli 1996 en dit jaar dus 20 jaar bestaat!!) Dit is inmiddels feestelijk gevierd met o.a. een sfeervolle "Most Magyarul! draait door" op3 juli 2016.


Links bij nummer 74

Zoals gewoonlijk verwijzen wij in onze papieren uitgave op diverse plaatsen naar websites, filmpjes op You Tube of anderszins. Meestal zetten wij dan geen lange url in het magazine, maar alleen de verwijzing naar onze site. De betreffende links vindt ook nu weer hieronder in een kort overzicht.


Keresztény Bonaventura
Allereerst ons artikel over Keresztény Bonaventura ofwel Bona, een van de zangeressen van het ensemble Nobilissima, dat in de zomer van 2015 furore maakte op Facebook en YouTube met een muzikale compilatiefilm, dat bijna 200.000 keer is bekeken! U vindt het filmpje hier.


10 jaar MüPa Budapest
De Hongaarse (én Nederlandse) versie van het artikel van Endre Abkarovits over het muziekgebouw MüPa vindt u hier.


Evenement "Most Magyarul! draait door" met Hongaarse muziek en catering
Op onze evenementensite www.hongaars.nl staat een utgebreid verslag van het programma van het leuke jubileumevenement Most Magyarul! 20 jaar, Most Magyarul! draait door, waarbij het 20-jarig bestaan Most Magyarul! Hongarije Magazine festelijk werd ingeluid.


Het evenement in een notendop: gasten, muziek en dans en een Hongaarse maaltijd en gezeligheid op zondag 3 juli. Er waren concerten door Nobilissima, een boekpresentatie en gesprek met Leonóra Mörk uit Budapest, romanschrijfster en redacteur van Elle en Nők lapja, een optreden van Vensters met boekpresentatie van Thérèse Major, het Családi Néptánc Együttes, de muziekformatie Marcsi Banda en violist stván Sztolyan. Met Hongaarse gulyás van kokendeketels.nl, pogácsa van Móni en Hongaarse wijn van Hegyem en Hongaars bier.

Leuk nieuwtje

De Hongaarse School en Most Magyarul! stonden medio mei 2016 in Nők Lapja, de Hongaarse "Libelle". Klik hier en lees het eerste deel!


Het winternummer 73 verscheen begin februari

Veel aandacht in dit nummer voor de festivals HungaroMania en Hongarije Plaza in Nederland en België, maar ook onze vertrouwde rubrieken als sprookje, agenda, kasteelmo(nu)ment, de Hongaarse keuken zorgen voor een heerlijk Most Magyarul!-gevoel. Ook een gratiskennismakingsexemplaar? Als u zich ervoor aanmeldt en nog niet eerder een exemplaar heeft gekregen, dan kunt u nu eenmalig een gratis proefexemplaar krijgen (geldt alleen in Nederland - daarbuiten moeten extra portokosten worden berekend). Meldt u zich hiervoor aan via ons webformulier en noteer daarin dat u opteert voor het gratis nummer. Hieronder de links waarnaar wij in onze papieren editie nr. 73 verwijzen.

Restaurant Paprika Csárda, Amsterdam
Voor reserveringen en inlichtingen kunt u het nieuwe Hongaarse restaurant Paprika Csárda bereiken via mail of 06 50 214 304 (Linda Lindenmayer).
Adres: Zuiddijk 31, Zaandam. Ook info op facebook.


Barokkasteel Hajós en wijnfeest van de heilige Urbanus
Eind mei wordt er in het wijnkelderdorpje Hajós elk jaar een spektakelwijnfeest georganiseerd ronde de feestdag van de heilige Urbanus, Szent Orbán. Dit jaar zijn de festiviteiten van 27-29 mei. Zie binnenkort de site van het Szent Orbán-festival voor meer info over de festiviteiten in 2016.


Taalcursus op film: Szóról szóra magyarul op YouTube
De besproken taalcursusfilmpjes hebben sinds de jaren negentig op de site van de TV-zender Duna TV gestaan, maar sinds medio 2014 staan ze ook gebundeld op YouTube. Het in ons artikeltje genoemde filmpje (met niet al te moeilijke dialogen) over de markt vindt u hier. De rest van de filmpjes zijn gemakkelijk te vinden als u eenmaal op YouTube zit. Jó szórakozást kívánok!

Wordt vervolgd

Most magyarul! Hongarije Magazine was aanwezig met een stand op de volgende festivals:


· 28 februari 2016, Leuven (B): Festival Hungaromania.

De Hongaarse band Ego sum uit Kézdivásárhely (Transsylvanië) is te gast op dit Festival. Verder staan hier op het programma: lezingen over taal en vertalen, een kookworkshop, een infomarkt, diverse andere concertjes. Lees meer op onze Belgische zustersite www.hongarijemagazine.be


· 12 maart 2016, Zoetermeer: Hongarije Plaza

Lees ons verslag in ons voorjaarsnummer, onze nieuwspagina of op www.hongaarsconcert.nl.


Fiets- en wandelbeurs

· 20-21 februari 2016, Jaarbeurs Utrecht: Fiets- en Wandelbeurs


Ook dit jaar zorgde Uitgeverij Hongarije Magazine voor een Hongarije-stand op de Fiets- en Wandelbeurs. Dit jaar was de beurs in de Jaarbeurs te Utrecht op 20 en 21 februari. De stand werd bemand door diverse medewerkers.


In 2017 hopen wij wederom met diverse grote Hongaarse partijen een grote Hongarije promotiestand te realiseren. Voor eventuele deelname aan die stand, lees hier.

Het najaarsnummer 72 is verschenen!

In november 2015 verscheen ons najaarsnummer. Hieronder vindt u de links waarnaar wij in het magazine verwijzen. Als u een kennismakingsexemplaar wilt ontvangen, of meteen een gunstig geprijsd abonnement (nu € 21,- voor de komende VIJF nummers 73 t/m 77) afsluiten, stuur ons dan een mailtje of vul het formulier in.
Jaargang 2014 goedkoop verkrijgbaar: Nu € 10,- voor de vier nummers van 2014, of € 25,- voor 2014 + 2015). Alleen bij een nieuw abonnement. Vul uw gegevens in op het formulier en vul bij Opmerkingen uw specifieke wensen in.


LINKS bij nr. 72

RECTIFICATIE:


Hongaarse avantgarde
De aangekondigde expositie over Hongaarse avantgarde in het Joods Historisch museum te Amsterdam vindt pas plaats vanaf december2016 tot juni 2017!


LINKS


Hieronder staan de links waar wij bij diverse artikelen in najaarsnummer 72 naar verwijzen.


László Faltay's Geschiedenissite van Hongarijevindt u hier.


Nieuwe Hongaarse spelling
Een overzicht van de Hongaarse spellling en spellingregels vindt u hier.


Gotische pracht in Oost-Slowakije
Het in 2003 verschenen artikel over Gotische kunstschatten in Felvidék, het deel van Slowakije dat voor 1920 tot het Koninkrijk Hongarije behoorde, staat hier.


ISEUM, en museum gewijd aan de Egyptische godin Isis in Szombathely, de stad van Sint Maarten
Hier vindt u de museumsite.


Valentina Tóth speelde bij Effi Awards-gala in Concertgebouw
In het televisieprogramma De Tiende van Tijl speelde Valentina Tóth een fragment uit een sonate van Scarlatti, die zij afgelopen oktober ook ten gehore mocht brengen tijdens het Effie Awards-gala in het Concertgtebouw te Amsterdam. Het fragment uit De Tiende van Tijl vindt u hier. Als dat niet lukt, klik dan hier.


Festival HungaroMania in Leuven, 28 februari 2016
Tot slot: op 28 februari 2016 wordt in het Belgische Leuven het omnifestival HungaroMania georganiseerd. U leest er alles over in ons magazine Most Magyarul! Hongarije Magazine of op www.hongarijemagazine.be. Het wordt alleszins aangeraden om - goedkoop - te reserveren voor dit festival. Dat kan via de site www.hungaromania.eu.

Het zomernummer 71 is verschenen op 14 juli!

Op dinsdag 14 juli is het zomernummer van Most magyarul! Hongarije Magazine in uw bus gevallen (althans in Nederland). België volgt een paar dagen later en in Hongarije kunt u hem in de loop van die week verwachten.


Als u een kennismakingsexemplaar wilt ontvangen, of meteen een gunstig geprijsd abonnement (nu € 15,- voor de vier nummers van 2015) afsluiten, stuur ons dan een mailtje of vul het formulier in.
Jaargang 2014 goedkoop verkrijgbaar: Nu € 10,- voor de vier nummers van 2014). Alleen bij een nieuw abonnement. Vul uw gegevens in op het formulier en vul bij Opmerkingen uw specifieke wensen in.


Hieronder staan de links waar wij bij diverse artikelen in zomernummer 71 naar verwijzen.


Vogels
In ons stukje over Vogels in Hongarije noemden we auteur Eric Van Cauwenberghe uit het Belgische Brakel. Zijn blog over Hongarije vindt u hier.


Wekerletelep
Nieuws over activiteiten in deze speciale wijk in Pest vindt u hier.


Kárpátalja Expressz
Filmpjes van meereizende cameraman op YouTube.


Kamermuziekfestival Utrecht en de "Hungarian Night'
In ons artikel over de Hungarian Night tijdens het recente Internationaal Kamermuziekfestival in Utrecht - met Andreas Ottensamer en Janine Jansen - noemden wij de naam van de Hongaarse componist Leo Weiner. Klik op zijn naam en ga naar ons artikel uit nummer 60 van de hand van Gerhild Tóth-van Rooij.


Een recente uitvoering van Tavaszi szél:
In ons artikeltje over vogels en de minneliederen uit de Middeleeuwen maakten wij melding van de overeenkomst in thematiek tussen deze middeleeuwse teksten en de tekst van Hongaarse volkspoëzie. Een mooie parallel is te vinden in het lied Tavaszi szél, dat in de jaren tachtig al live werd gezongen in Budapest door Freddie Mercury. Hier een moderne live-uitvoering van de nu populaire groep Holdviola. De zangeres, Török Tilla vertegenwoordigde vorige maand Hongarije op het internationale Folk Festival The Spirit of Tengri in Kazachstan. Daar is een speciale clip voor gemaakt met haar versie van Tavaszi szél.

Most Magyarul! Hongarije Magazine met stand in Budapest

Most magyarul! Hongarije Magazine met stand & Karády-concert in museumnacht, Budapest
Op zaterdag 20 juni 2015 nam Uitgeverij Hongarije Magazine deel aan de Nacht van de tijdschriften in Budapest. Dit zeer druk bezochte evenement duurde van 14.00 tot 02.00 u. en maakte onderdeel uit van de Múzeumok Éjszakája, de landelijke Museumnacht in Hongarije, die traditioneel in de kortste nacht van het jaar wordt gehouden. De lokatie was het fraaie

Iparművészeti Múzeum aan de Üllői út 33-37 in Budapest. Behalve een stand vol met - dit keer gratis - exemplaren van Most magyarul! Hongarije Magazine, trof u er ook onze medewerkers Endre Abkarovits, Gina Völfinger en Wim Kersbergen. Wim werd ingevlogen en fungeerde als onze standmanager, maar ook als verslaggever en verslaglegger... Om 23.05 u. zong Edina Csüllög delen uit haar fameuze, voor de Hongaarse School en Uitgeverij Hongarije Magazine geproduceerde Karády-programma als afsluitende hoofdact in de Díszterem, de pronkzaal van het museum. Natuurlijk was haar cd Liederen van verlangen · A vágy dalai er ook verkrijgbaar, voor een speciaal Hongaarse prijsje! Hier kunt u een paar fragmenten beluisteren,


Magyarul:

A Most magyarul! Hongarije Magazine is részt vett a budapesti Folyóiratok Éjszakáján!, amely a Múzeumok Éjszakáján társrendezvénye. A helyszín: Az Iparművészeti Múzeum. Időpont: Június 20-21, 14,00-02.00-ig. A Karády-műsorunkat is vittük Budapestre: 23.05-kor fellépett Csüllög Edina énekesnő, aki előadta a Hollandiában a kiadónknak készített Karády-koncertje! Ingyenes lapszámok voltak kaphatók, és a "A vágy dalai" c. Karády Katalin cd-nk is nagyon kedvezményes áron lehetet megvásárolni.

In Memoriam Dénes graaf Festetics de Tolna

U zult het hebben gelezen in ons magazine: wij hebben te vroeg afscheid moeten nemen van de heer Dénes Festetics, Hongarije-promotor en enthousiaste lezer van het eerste uur. Na een lang ziekbed is hij op 16 mei overleden en op 23 mei naar zijn laatste rustplaats gebracht. Hoofdredacteur Edwin van Schie was bij de begrafenis en schreef deze gloedvolle impressie.

Op woensdag 27 mei is het voorjaarsnummer verschenen. Hieronder een paar links waar wij bij diverse artikelen uit nummer 70 naar verwijzen.


· Spreekwoorden en Hongaarse tourguide in Nederland Bij onze 'coverstory', over de 'Spreekwoorden' van Brueghel en Hongaarse echo's daarvan, vermeldden wij de facebookpagina van de eerste Hongaarse GUIDOR-gids in Nederland, Nikolett Törteli. U kunt haar hier bereiken.


· Hongaarse groep Vojasa op Internationaal Gipsyfestival Tilburg Komend weekend 30 en 31 mei het internationale Gipsyfestival in Utrecht. U vindt op de informarkt een stand van Most magyarul! Hongarije Magazine en de Hongaarse School. Wilt u een bestelling doen en deze in Tilburg ophalen, meldt u zich dan snel via ons webformulier.


· De website van het festival Hungaromania Op 28 februari 2016 wordt in het Belgische leuven het Hongarije-festival Hungaromania georganiseerd. Zie www.hungaromania.eu.


· MÁV-Nosztalgia: nostalgische treinritten in Hongarije en het gebied van de Dubbelmonarchie In dit nummer publiceerden wij deel 1 van het verslag van de Kárpátalja-Expressz, de nostalgische vierlandenrit door Hongarije, Roemenië, Oekraïne en Slowakije. Een greep uit het programma van MÁV- Nosztlagia deze zomer: 13 juni: stoomtrein naar Pozsony/Bratislava, 20 juni: Lavendel Expres van Budapest naar het Lavendelfestival in Balatonfüred, 11 juli en 19 september: stoomtrein Budapest-Donauknie, 20-23 juli: De Isonzó Expressz, van Budapest via Slovenië naar het Eerste Wereldoorlogsslagveld in de Isonzovallei in Italië. Tot slot: 25 juli: met de Árpádtrein naar Szabadka (zie ook ons artikel over Subotica-Szabadka in zomernr. 67!). Zie verder de website van MÁV-Nosztalgia in Hongaars of Engels.


· Uitvoerige informatie over de tentoonstelling Emailleerkunst, gesneden licht en spiegelbeelden in Nagypall nabij Pécs vindt u hier.

Nummer 69 verschenen

Op dinsdag 27 januari is nummer 69 verschenen. Ook dit keer weer boordevol toerisme, ontdek je plekje, recept, boeken, kroniek, taal en evenementen. Bij diverse artikelen verwezen wij naar sites en links. Hieronder een overzicht van alle links bij nummer 69.


Overzicht van de links en verwijzingen in nummer 69

Op dinsdag 27 januari is nummer 69 verschenen. Ook dit keer weer boordevol toerisme, ontdek je plekje, recept, boeken, kroniek, taal en evenementen. Hieronder een overzicht van de websites waarnaar wij bij diverse artikelen verwezen:


Allereerst: Éva Mendlik is onverwachts overleden. Wij publiceerden in nummer 60 een indringend portret over deze fameuze beeldhouwster met Hongaarse roots én Hongaarse identiteit, wie beelden op verscheidene plekken in de openbare zijn zijn te zien. Gerhild Tóth-van Rooij portretteerde haar ten (handen en) voeten uit. Het artikel uit nummer 60 vindt u hier. Het Duitse lied dat werd voorgelezen op de begrafenis door Éva's zuster Nóra vindt u hier. Fijn om even een moment voor te nemen.


Het e-book Ladder naar de mist van de jonge uitgeverij Keybooks.nl vindt u hier.


BESTELSERVICE Boeken en cd's. De andere boeken en cd's die wij aanbieden middels onze bestelservice, kunt u ook via ons contact- en bestelformulier bestellen. Schrijf ons uw wens(en) en wij geven u de aanvullende informatie over levertijd, voorraad etc.


A Hellinger Madonna. Van het boek A Hellinger-Madonna van Leonóra Mörk is een geacteerde trailer geproduceerd: prachtig Hongaars, boeiende korte film. U vindt hem hier. (Zowel boek als trailer zijn in het Hongaars).


Dorpsorkest Méra. Over het dorpsorkest van Méra (de bezetting anno 2010) en zijn jonge dansers heeft Duna TV een prachtig portret gemaakt dat in het Engels is ondertiteld. De meeste geïnterviewden zitten niet in de samenstelling van de huidige toernee (januari 2015) maar u krijgt toch eeen goed beeld van de muzikale cultuur van Kalotaszeg (de regio in Transsylvanië in de omgeving van Kolozsvár/Cluj). Trek er wel even een half uurtje voor uit. Veel kijk- en luisterplezier. Link voor de film.


Traditioneel carnaval in Mohács. Wij schreven er al over in nummer 3, voorjaar 1997. In nummer 69 opnieuw een tweetalige impresie van een dagje Busójárás in Mohács. Het complete programma van 12-17 februari 2015 vindt u hier.


Treinreistips voor reizen naar Hongarije vindt u op onze aparte pagina Treinreistips. Speciale - tijdelijke aanbiedingen en actuele treinverbindingen vindt u op onze pagina Voordelige treinaabiedingen.


Deelname aan Fiets- en Wandelbeurs 31 jan./1 febr. & Mini-Hongarije Fair plus 'sulibuli-feest Hongaarse School op 1 maart

Evenals voorgaande jaren organiseert uitgeverij Hongarije Magazine een gezamenlijke HONGARIJE-stand op de Fiets- en Wandelbeurs. En op 1 maart organiseert de Hongaarse School samen met Uitgeverij Hongarije Magazine een educatieve vakdidactische nascholingsbijeenkomst voor docenten Hongaars met na afloop Hongaars poppentheater en een geweldig concert met Hongaarse actrices-zangeressen uit Budapest! Meer infornatie leest u in het januarinummer van Most Magyarul! Hongarije Magazine, dat komende week in de bus ligt bij alle abonnees. bestel snel een proefnummer via ons webformulier

Aan onze stand op de Fiets- en Wandelbeurs doen de volgende partners mee:


Wandelvakantie Hongarije


Hollandüvegtigris: Hongaarse producten en levensmiddelen


Bodabags Fashion The Netherlands: (reis)tassen e.a. door Hongaarse designer.


Happy Bike & het Rejtek Fietshostel in Zuid-Zala.


Natuurlijk kunt in onze stand wederom een exemplaar bemachtigen van onze eigen Toeristische kaart en van alle regio's in Hongarije verkopen wij Wandel- en Fietskaarten (zie hieronder).


Verder natuurlijk de gratis Toerisme Specials en ook een aantal eerder verschenen exemplaren van Most magyarul! Hongarije Magazine met diverse wandel- en fietsverhalen worden voor een zeer zacht prijsje aangeboden!


Mede met de komst van de Hongaarse levensmiddelen-leverancier Holland Üvegtigris wordt het letterlijk smullen op deze compacte, maar reuze-gezellige beurs!

Najaarsnummer 68 verschenen

Ons herfstnummer is verschenen op 23 september, dit najaar wat eerder in verband met het geweldige Festival HongaRijn in Wageningen. U vindt in de deze Most Magyarul! Hongarije Magazine het programma en natuurlijk ook een keur aan 'gewone' artikelen en de vertrouwde rubrieken Moment voor een monument, sprookje, boeken en interessant nieuws over het nieuw lesmateriaal Hongaars Magyar OK!

Onze stand op festival HongaRijn, Wageningen, 27 sept. 13.00 u.

Voor deze beurs komen wij met een leuke actie: 5 eerder verschenen nummers voor slechts een tientje! Da's heel wat leuk lees- en kijkvoer voor een luttel bedrag! Natuurlijk hebben wij ook onze Toeristische wandel- en fietskaarten bij ons (10,- per stuk!) en de cd's van onze bestelservice: Valentina Tóth's Hungarian Horizon, Edina Csüllög's Karády-cd Liederen van verlangen en de Balcony Players Around the World (zie MM. 65). Dit zijn stuk voor stuk leuke decembermaandcadeautjes! In de stand betaalt u natuurlijk geen portokosten!

U vindt ons op zaterdag 27 september vanaf 13.00 u in onze stand. Uitgever Edwin van Schie is zelf vanaf plm. 15.30 u. aanwezig en kan u alles vertellen over het nieuwe materiaal (waarvan hij een beperkte voorraad bij zich heeft). Natuurlijk vindt u ook het aloude vertrouwde beginnersboek Beszélj magyarul! en de bestseller in zijn soort Kort overzicht van de Hongaarse grammatica.

De Toeristische Regiokaarten zijn verkrijgbaar in onze stand Kijk alvast op onze kaartenpagina, ook aanklikbaar via het menu Ontdek links. Als u al weet welke kaart u wilt bestellen, ga dan meteen naar het bestelformulier.

Zomernummer 67 verschenen op 15 juli 2014

Ons zomernummer heeft weer een zeer diverse inhoud gekregen. Zo neemt Wim Kersbergen, medewerker, fotograaf én vergevorderd cursist Hongaars, u mee naar Szabadka of in het Servisch Subotica, een Hongaarse stad in de oude regio Vajdaság of Vojvodina in het noorden van het huidige Servië. Wim bezocht er de Kosztolányi-dagen en ging in deze stad op onderzoek naar de lokaties uit de romans van Dezső Kosztolányi, een van de grote romanschrijvers van voor WO II.


In nummer 62 deed Edwin van Schie, uitgever-eindredacteur van Most Magyarul! Hongarije Magazine, verslag van zijn zoektocht "naar de groene grens" tussen Slovenië en Hongarije, ooit onderdeel van het IJzeren Gordijn. In het nieuwe zomernummer neemt hij u mee naar een nieuwe speurtocht nabij de groene grens. We verklappen u dat het dit keer iets met verdwenen spoorwegen heeft te maken... Een buitenkansje voor treinspecialist David Nijenhuis om de nog wel te berijden spoorwegen in die regio voor u in kaart te brengen.


Sisi leeft! Gerhild Tóth-van Rooij nodigt u uit voor een tocht langs een deel van de Sissiroute, en laat u met andere ogen kijken naar de beelden van koningin Elisabethofwel de geliefde Hongaarse koningin Erzsébet királyné...


Ontdek je plekje is dit keer van de hand van Gina Völfinger en speelt zich af in Tiszakécske, een stadje vooral bekend om de twee thermaalbaden en de rivier de Tisza, maar ook de "Hoofdstad van de Hongaarse citer". Als u snel bent, kunt u komend weekend nog naar de zeer bijzondere afsluitende galavoorstelling van het citer- en volkskunstkampTisza-Folk, dat dit jaar voor maar liefst de dertigste keer wordt gehouden. Heel bijzonder: tientallen volwassen én jeugdige citerspelers geven samen met het Nederlandse dansgezelschap Phoenix acte de présence. Hier de link naar de voorstelling van 2013.


Verder beelden uit Budapest, het gebruikelijke sprookje, en de rubrieken kroniek, human interest én voetbal: met een interview van Tim Baas met de generatie Hongaren die zich het drama van 1954 (de verloren WK-finale Duitsland-Hongarije) nog goed herinneren en alles rond Puskás zeer direct beleefd hebben. Eervol is de perfecte voorspelling d.d. 11 juni j.l. door Márton Braun, een van de geinterviewde oud-Hongaarse voetballers van de nieuwe wereldkampioen en de eindplek van Nederland.


Meer links én (als onze abonnes het magazine in huis hebben) een afbeelding van de cover van het nieuwe zomernummer volgen z.s.m.

Voorjaarsnummer 66 met Toerisme Special 2014

Nummer 66 bevat een artikel over een hele oude provincie van Hongarije, de regio Sáros in het noordoosten van Slowakije,een deel van het oude Roethenië. Verder blikken we terug op evenementen in maart en april en geven wij een overzicht van allerlei festivals en evenementen in de lage landen waar Hongarije centraal staat of een belangrijke rol speelt.


Zo zijn er inmiddels twee prachtige Karády-concerten geweest in Geleen en in Goes. Zie voor andere evenementen onze evenementensite Hongaarsconcert.nl.


Natuurlijk is er ook weer een sprookje met fraaie tekeningen van Márta Horváth en een artikel met het thema "Het roer om, pionieren in Hongarije".


Als u dit nummer bestelt als kennismakingsexemplaar, krijgt u er de Toerisme Special én de Toeristische kaart (zie verderop) bij. Drie producten, incl. portokosten voor slechts € 5,95! Aanvragen via het webformulier.


Let op: juiste naam huizensite Bloemandall.nl :

RECTIFICATIE: In de Toerisme Special staat op pagina 14 in het kader bij het artikel over de Palóc-regio een onjuist webadres. Het juiste adres is www.bloemandall.nl


Van harte aanbevolen voor betaalbare woningen niet ver van Boedapest, maar toch zeer landelijk gelegen in een prachtig heuvelgebied, waar je heerlijk kunt wandelen en's winters skien!

CD Songs of Longing and Desire, Edina Csüllög sings Karády

De cd Liederen van verlangen · Songs of Longing and Desire · A vágy dalai van zangeres Edina Csüllög en het Váradi Trio (slechts € 10,- excl. porti) is uitgegeven door de Hongaarse School en verkrijgbaar via de bestelservice van Uitgeverij Hongarije Magazine. Ook de cd Hungarian Horizon van de jonge, getalenteerde pianiste Valentina Tóth (zie MM 62) en de nieuwe cd van de Balcony Players (zie MM 65) zijn verkrijgbaar via onze bestelservice. Schrijf ons via het contacformulier.

Nieuw: Gratis toeristische landkaart Hongarije Magazine

verkrijgbaar op Hongarije Plaza op 15 maart a.s. In onze stand vindt u ook de gratis Toerisme Special en de gratis jubileumkrant van de Hongaarse School. In de verkoopstand kunt u tal van reeds verschenen nummers kopen voor een beursprijsje en ook hebben wij allerlei lesmateriaal en een aantal prachtige cd's in de aanbieding: De cd Hungarian Horizon van de jonge, getalenteerde pianiste Valentina Tóth (zie MM 62), de nieuwe cd van de Balcony Players (zie MM 65) en de gloednieuwe op 14 maart verschenen en op 15 maart gepresenteerde Karády-cd Liederen van verlangen, van zangeres Edina Csüllög en het Váradi Trio.


Voor de Fiets- en Wandelbeurs heeft Uitgeverij Hongarije Magazine een Toeristische kaart van Hongarije uitgegeven. De kaart biedt een aantal langeafstandsfietsroutes, de Blauwe wandelroute en andere wandel- en fietsinformatie alsmede informatie over een aantal campings en vakantiehuizen.


Ook deze kaart wordt gratis uitgedeeld in onze stand op Hongarije Plaza. Zie verder Hongarije Plaza 2014.


LET OP: Een overzicht van de links naar de websites van de vakantieverblijven, reisadviseurs en campings op deze kaart vindt u op onze aparte deelnemerspagina.


Behalve deze gratis overzichtskaart van Hongarije zijn bij onze uitgeverij ook diverse toeristische regiokaarten verkrijgbaar, geschikt voor wandelen en fietsen:


De Toeristische Regiokaarten zijn verkrijgbaar in onze stand HONGARIJE op Hongarije Plaza 2014 in Harderwijk op zaterdag 15 maart a.s.


Kijk op onze kaartenpagina, ook aanklikbaar via het menu Ontdek links. Als u al weet welke kaart u wilt bestellen, ga dan meteen naar het bestelformulier.


Winternummer 2013-2014 Most Magyarul! Hongarije Magazine

Ons winternummer, nr. 65/2014, is verschenen. Behalve de gebruikelijke onderwerpen en rubrieken is er in dit nummer ruime aandacht voor zigeunermuziek. De link naar een interessant Engelstalig artikel van zigeunermuziekgeschiedschrijver Bálint Sárosi vindt u hier.


De radiozender met 24 uur per dag zigeunermuziek: Dankó rádió.


Hout van Wout
De tentoonstelling in Pécs van houtbeeldhouwer Wout Koppers was t/m 5 februari te zien in Galerie Gebauer op het Szent István tér 17. Hier een link naar Wouts blog.


Treinnieuws en -tarieven
Hier vindt u het huidige online spoorboekje van de Hongaarse Spoowegen MÁV. Daarop staat ook een kaartje op welke lijnen het GySEV-tarief van toepassing is.


Toerisme, toeren, kasteel en wintertoer
Verder hebben wij ruime aandacht voor een tweetal toeristische én historische onderwerpen, die u zelf mag ontdekken in het magazine. Geeft u snel uw postadres op voor een proefnummer (kosten eenmalig slechts € 5,- incl. portokosten!) Zie het webformulier.

Acties en nieuwe services van Uitgeverij Hongarije Magazine:


Uw accomodatie op onze Toeristische kaart van Hongarije

Leuke acties van uitgeverij Hongarije Magazine (Zie ook alle info op onze nieuwspagina. Schrijf ons via onze emailadressen: info @ hongarijemagazine.nl (spaties weghalen).


Hongarije Magazine Toerisme Special, editie 2014
In 2014 verschijnt onder de naam Toerisme Special vlak voor de Fiets- en Wandelbeurs van 1 en 2 maart 2014 een speciale Nederlandstalige editie van het Hongarije Magazine, waarin naast advertenties opnieuw volop ruimte is voor PR-artikelen en gesponsorde artikelen van onze partners, adverteerders en andere organisaties. Uitgeverij Hongarije Magazine zorgt daarnaast voor een of twee onafhankelijke toeristische artikelen op het gebied van kleinschalige toerisme, recreatie, wandelen of fietsen. De editie Toerisme Special editie 2014 krijgt net als afgelopen jaar een oplage van maar liefst 6000 en wordt tot en met januari 2015 uitgedeeld bij tal van beurzen en evenementen.


NIEUW in 2014: eigen landkaart van Hongarije van Uitgeverij Hongarije Magazine
Vanwege de talloze verzoeken van belangstellenden bij onze stand op de Fiets- en Wandelbeurs in de RAI van 2013 om een landkaart van Hongarije, gaat uitgeverij Hongarije Magazine in samenwerking met Hongaarse kaartenmakers uit Budapest in februari 2014 een kaart van Hongarije uitgeven. Op deze kaart (68 cm breed, opgevouwen plm. 8,5 cm) is naast door ons geselecteerde POI’s (Points of Interest), favoriete wandel- en fietsroutes, handige accomodaties en onbekende, maar vermeldenswaardige toeristische trekpleisters, ook plaats voor uw eigen gegevens: als u op deze kaart zichtbaar wilt zijn met uw accomodatie, uw bereikbaarheid etc. dan kunt u voor een luttel bedrag meedoen met dit fantastische nieuwe project van Uitgeverij Hongarije Magazine.
Reeds voor € 50,- ex btw krijgt u een markering op de kaart plus op de achterzijde een vermelding van naam en adres en webadres. Voor € 100,- krijgt u bovendien nog een kort artikeltje mét foto van uw accommodatie, activiteit etc. In beide gevallen trachten wij – middels een QR-code of een andere wijze van linken – doorlink te creëren naar een online kaart. Omdat dit voor ons een nieuw project is kunnen we nog geen precieze technische details geven en moet u dit beschouwen als een extra servivce. U betaalt voor de papieren editie.
De kaart wordt gratis uitgedeeld op de Fiets- en Wandelbeurs op 1 en 2 maart 2014 (20.000 bezoekers). Daarnaast ontvangen alle lezers van Most Magyarul! Hongarije Magazine de kaart óf een verkleinde versie bij het voorjaarsnummer (maart/april 2014) en zal deze net als de Toerisme Special op diverse plaatsen gratis verkrijgbaar zijn in de periode maart-oktober 2014.


Deelname aan gemeenschappelijke stand Fiets- en Wandelbeurs

Zoals in eerdere edities Most Magyarul! Hongarije magazine

beschreven, heeft Uitgeverij Hongarije Magazine in 2013 het initiatief genomen voor een gezamenlijke stand op de Fiets- en Wandelbeurs. Tijdens de editie van de beurs op 1 en 2 maart 2014 is er nog plaats in onze stand voor één of twee nieuwe partnerorganisaties. De kosten van de stand bedragen per partner € 500,- ex btw. Dit is geen gering bedrag, maar gebaseerd op de totale kosten van deze stand, die hoofdelijk worden omgeslagen per organisatie en u krijgt er wel exclusiviteit voor, want onze stand is de enige die Hongarije vertegenwoordigt. En zowel het wandelen als het fietsen wordt in Hongarije steeds populairder, er zijn tal van initiatieven – mede ook door de EU gefinancierd - die het wandel- en fietspotentieel van Hongarije ondersteunen! Bovendien komen de partners in de stand natuurlijk ruimschoots aan bod in de kolommen van Most Magyarul! Hongarije Magazine.


Als u nog iets wilt weten, schroom niet een mailtje te sturen, wij werken op allerlei manieren graag samen met u!

Herfstnummer 2013 Most Magyarul!
Hongarije Magazine

Behalve de gebruikelijke onderwerpen en rubrieken is er in het herfstnummer ruime aandacht voor alle nostalgische gevoelens waardoor wij in dit jaargetijde overmand worden. Plus een indringend artikel over de legendarische weemoedkoningin Katalin Karády uit de jaren '40 in Hongarije. met daarin natuurlijk aandacht voor het jubileumconcert van de Hongaarse School 25 jaar.


Dit concert met vooraf en in de nazit een 'sulibuli' en mini-Hongarije Fair is op 9 november. U leest er meer over op onze evenementensite hongaarsconcert.nl.


Zoals gebruikelijk vindt u hieronder de links waarnaar wij verwijzen in de artikelen in nummer 64.


Torockó · Ten eerste is bij ons artikel over de Hongaarse plaats Torockó (niet ver van Kolozsvár/Cluj in Transsylvanië) de vermelding van schrijver en fotograaf Endre Abkarovitsweggevallen. In ons volgende nummer zal deze veelschrijver van ons zich trouwens even voorstellen...

Karády: Liederen van verlangen · A vágy dalai. Op het jubileumconcert van de Hongaarse School op 9 november wordt door CSÜLLÖG Edina een aantal liederen gezongen van KARÁDY Katalin, de Marlene Dietrich van Hongarije. Om tekstueel optimaal voorbereid te zijn op dit concert, hebben wij een aantal liederen met vertaling op onze site gezet. U vindt ze in de rubriek dans-muziek-theater.


Het verslagje van de tentoonstelling Neerlands Kubisme in Galerie Abigail, Budapest komt tzt. Hier komt u alvast op de website van de galerie.


Om te vinden op welke markten u Lekkers uit Hongarije kunt bemachtigen, klikt u hier!


Het boek Droom in het woud met de beroemde fotoserie van Ata Kandó
kunt u bestellen bij Uitgeverij Xpublishers.


Reserveren en contact/info over Maljaki Luludji en Theaterdansgroep
Cerga.


A viszontlátásra!

Zomernummer 2013
Most Magyarul! Hongarije Magazine

Behalve de gebruikelijke onderwerpen en rubrieken besteden we in dit zomernummer aandacht aan de stad Kassa en zijn schrijver, aan een sportief evenement, we hebben een fantastisch, gloednieuw en smaakvol klasserecept en een aristocratische concertaankodiging in kasteel Károlyi. Om even de sfeer van de crisis te proeven hebben we ook een tweetal bladzijden met tips voor goedkoop overnachten in Budapest en een goedkoop, doch voedzaam Hongaars gerecht uit de boerenkeuken van de provincie Zala.



Veel leesplezier en eet smakelijk!

Edwin van Schie, uw redacteur


Neem een abonnement of bestel een proefnummer (€ 5,95)
(webformulier nieuwe abonnees/proefnummer).



Links bij zomernummer 63

Zoals gebruikelijk verzamelen we op de site altijd de links behorende bij de in het magazine besproken onderwerpen.

Hieronder vindt u de links. U kunt zich ook eventueel aanmelden op facebook bij onze groep van Most Magyarul! Hongarije Magazine, dan wordt u op de hoogte gehouden van korte, actuele berichten van de uitgeverij.


Kassa

Over Kassa - in het Hongaars - leest u gedetailleerd meer op deze Hongaarse site.

In pdf-vorm leest u hier - in het Engels - meer over het culturele programma in Kassa of op de algemene site.

U kunt in Kassa met een smalspoorlijn mee, de 'Kindertrein".


Balatonmeer

Zwemt u mee het Balatonmeer over? De overzwemtocht ging op 6 en 13 juli niet door vanwege de minder fraaie weersvoorspelling (men wil geen enkel risico lopen!!), maar nu staat hij voor zaterdag 20 juli gepland. Op de site Balaton -Átuszás leest u er alles over.

Zomerevenementen in Noord-Hongarije

Burcht van Diósgyőr: Middeleeuws Gekrakeel op 17-18 augustus 2013

Afkoelen en heerlijk avontuurlijk zwemmen in een grot in Miskolctapolca in het Grottenbad of barlangfürdő.


Zomerevenementen in Noord-Hongarije

Burcht van Diósgyőr: Middeleeuws Gekrakeel op 17-18 augustus 2013

Afkoelen en heerlijk avontuurlijk zwemmen in een grot in Miskolctapolca in het Grottenbad of barlangfürdő.


In de stad Sárospatak vindt op 9 en 10 augustus het Zempléni fesztival plaats.

Openbare folkloristische bruiloft mét voor iedereen toegankelijk bruiloftsmaal (hiervoor is het nodig een kaartje te kopen). Plaats: het 'matyó'-dorp Szentistván. Lees hierover in ons voorjaarsnummer 58 (april 2012). Op 3 augustus 2013.


Eger: burchtspelen en Stierenbloed!

Schrijver Géza Gárdonyi maakte de stad wereldberoemd in Hongarije door zijn historische roman De Sterren van Eger. Dit jaar herdenkt men zijn 150e sterfdag. In Eger vinden van 15-20 augustus historische feesten plaats, met riddergevechten en burchtspelen.


Fehérvárcsurgó: sfeervolle tárogatómuziek in aristocratisch kasteel


Bezoek kasteel Károlyi in Fehérvárcsurgó en geniet van een heerlijke concert in een prachtige ambiance. Er is ook een kasteelhotel en puik restaurant!

Voorjaarsnummer van Most Magyarul! Hongarije Magazine.

Op 22 mei, verscheen het voorjaarsnummer, wederom een dikke en lezenswaardige editie. Een tipje van de sluier opgelicht: behalve een uitvoerig wandelverhaal stonden er vier, of eigenlijk vijf Hongaarse vrouwen in Nederland centraal in dit nummer, vrouwen met een droom. Een van hen is onze medewerkster Tímea Nemesvári - op de foto hieronder - die met collega's van MM vóór MM in Hongarije op (fiets)pad gaat en een door ons geïnitieerde fietsroute letterlijk in kaart gaat brengen. U leest vanaf het najaar meer over deze queeste en de Habsburg-route in wording!

In onze inleiding bij de Hongaarse VrouwenSpecial noemden wij ook het gegeven dat er ook sommige Hongaarse vrouwen in Nederland in minder rooskleurige, resp. rosse, omstandigheden werken. Hier vindt u de link naar Hongaarstalige artikelen over dit onderwerp.... Auteur: "Mondjuk Kitty..."

Toerisme Special van Hongarije Magazine 2013

werd in februari gepresenteerd op de Fiets- en wandelbeurs in de Rai, Amsterdam.

In februari stond uitgeverij Hongarije Magazine in de Hongarije-stand op de tweedaagse Fiets- en Wandelbeurs. Deze stand is een samenwerkingsverband van ons Fiets- en Wandelpromotieteam en de partners HunTravel, HappyBike Hungary en Wandelvakantie Hongarije.




Tijdens de beurs werd ook de nieuwe Toerisme Special 2013 gepresenteerd. Deze uitgave is dit jaar met het oog op de Fiets- en wandelbeurs vervroegd tot stand gekomen en bevat naast advertorials ook een wandel- en een fietsverhaal: wandelen in de highlights van Hongarije en Fietsen langs de Donau. De Toerisme Special vond gretig aftrek. Alle abonnees van Most Magyarul! Hongarije Magazine krijgen de Toerisme Special in mei samen met ons voorjaarsnummer 62 in de bus.


Bij ons fietsverhaal hoort een link naar de paklijst voor een geslaagde fietsvakantie. De lijst staat in de rubriek Ontdek je plekje. U vindt hem hier.


Wilt u alvast wat foto's bekijken van zo'n fietsvakantie, neemt u dan eens een kijkje op de site van de auteur, Yvonne Hontelé, alias de Wandeljuf (die dus eenmalig het stalen ros betrad).


Balans van de eerste dag: nog om 12 uur 's middags stond er buiten een lange rij wachtenden! Het werd dan ook gezellig druk en Krisztina Hardy van reisbemiddelingsorganisatie HunTravel had handen vol werk om alle belangstellenden te informeren. Leny Monden van Wandelvakantie Hongarije stond druk te flyeren en lokte alle 'prospects' naar de stand, waar vanaf 12 uur ook geproefd kon worden van de heerlijke Hongaarse wijn.


Onze uitgeverij had twee studenten van de Hongaarse School gevraagd te helpen. Ook dezen stonden hun mannetje: superwandelaarster Diny steeg boven zichzelf uit in haar rol als wandel- en reisadviseuse en gelegenheidsstagiaire Mia, een fervente Hungary Hiker, kon met eigen ogen en oren zien hoe zeer Hongarije in trek is bij de Nederlandse toerfietser en wandelliefhebber. "Tjonge," verzuchtte ze: "als jullie organisaties hier niet hadden gestaan, dan was Hongarije totaal niet vertegenwoordigd geweest... eigenlijk had hier juist een grote Hongarije-Stand moeten zijn met een paviljoen voor elke Hongaarse subregio..."


Op zaterdag werd er door het Hongaars Wijnhuis Hongaarse wijn geschonken en op zondag was er levende muziek door de Hongaarse zangeres Edina Csüllög.

Wij waren zeer verheugd in deze stand gezamenlijk de fiets- en wandelgeneugten van Hongarije te hebben mogen promoten en deden dat samen met het gloednieuwe Centrum voor Fietstoerisme in Zuid-Zala van HappyBike Hungary, het jonge en veelbelovende reisbureau HunTravel (kookt(r)ips, wellness, vakanties op maat, actieve vakanties) en Wandelvakantie Hongarije. Volgens jaar doen wa weer mee en hopen dan allerlei primeurs te kunnen bieden: de gidsjes van het Máriapad, (een gloednieuwe pelgrimsroute van Mariazell in Oostenrijk, dwars door Hongarije naar de Oostelijke Karpaten in Transsylvanië), kortingsacties voor het BikeCenter Zala, de Festetics-route (wijn- kastelen- en dode vulkanenwandelroute langs de noordoever van het Balatonmeer (speciaal aanbevolen door Edwin van Schie! - wie loopt er mee proef deze zomer in juli? Dan maken we er meteen een actieve cursus Hongaars van... en tussendoor doen we mee aan de Balaton-overzwemtocht!!). Ook nieuw zal volgend jaar hde Habsburg-route zijn, waarover u alvast meer leest in het voorjaarsnummer.


Als u nog geen abonnee bent van ons magazine, kunt de Toerisme Special ook apart aanvragen, dan stuurt onze uitgeverij hem samen met winternummer 61 van Most Magyarul! Hongarije Magazine toe. Klik op Most Magyarul! Hongarije Magazine en u komt op de site van het magazine. (Kosten: een proefnummer is €5,95,hiervoor krijgt u dus een regulier nummer en de Special).


Winternummer 61 2012

Het winternummer 61 is verschenen in januari. Het is een dik en lezenswaardig nummer vol toerisme, cultuur, tips, verhalen en andere leuke berichten. Onder het motto A Tale of Two Cities neemt veelschrijver Endre Abkarovits u mee naar twee nog niet eerder aan bod gekomen steden in het Hongaarse taalgebied, Komárom en Pozsony. Liefhebster van cultureel erfgoed Márta Szolgay vertelt u over bijzondere plekjes in Hongarije gewijd aan een van de grootste, negentiende-eeuwse schrijvers van Hongarije, Jókai Mór. Meer weten: geef uw adres door en bestel een kennismakingsnummer. Het jaarabonnement kost €21,-, maar als u nu een abonnement neemt betaalt u voor hethet onlangs verschenen nummer plus de vier mnummers van 2013 slechts €25,-. (webformulier+contactinfo).


Enige links bij de artikelen uit nummer 61: over vertaalsoftware: hier vindt u de downloadspagina van memoQ.


En hier kunt u snuffelen aan SDL Trados.


Zelf een vertaal-engine bouwen? Try SmartMate.


U kunt de Hongaarse tekst van De man van goud, Az aranyemberhier downloaden en lezen.

Wegens succes geprolongeerd:

de nieuwe Toerisme Special 2013 van uitgeverij Hongarije Magazine

Deze Toerisme Special wordt in het voorjaar als gratis bijlage meegezonden met ons voorjaarsnummer 62. Maar al eerder is het mini-magazine beschikbaar voor belangstellenden. Hij is gepresenteerd en gratis uitgedeeld tijdens de Fiets- en Wandelbeurs (zie hieronder), die door twintigduizend bezoekers werd bezocht. Als u mee wilt doen aan de editie van 2014, meldt u zich dan op tijd. Een artikel aanleveren kan voor slechts € 200,-. Adverteren gaat al vanaf € 90,- Zie (webformulier+contactinfo).

Adverteren in Most Magyarul!
Hongarije Magazine nr 62

U kunt adverteren in voorjaarsnummer 62 (medio maart 2013), dat opnieuw een grote verscheidenheid aan artikelen zal kennen: Daarnaast allerlei kortere berichten op het gebied van toerisme, cultuur, recensies, evenementen in het voorjaar, kroniek, kunst, boeken etc. (webformulier+contactinfo). Ten slotte komt ook de muziek weer ruimschoots aan bod.

Verschenen: najaarsnummer 60 - 2012

Ons nieuwe nummer is dinsdag 25 september, verschenen. Als u uw postadres doorgeeft, bijvoorbeeld via ons webformulier, dan kunnen wij u een kennismakingsnummer sturen (€ 4,95, een abonnement met ingang van dit nummer en het volgende nummer kost € 10,-). Zowel in Nederland, België als Hongarije, maar ook desgewenst naar andere landen. Wij hebben abonnees in Israel, Frankrijk, Roemenië, Slovenië, Zweden...


Links bij onze artikelen uit nr. 60:


Alle evenementen (concerten, films, lezingen e.a.) staan op onze evenementensite Hongaarsconcert.nl.


Tentoonstelling Éva Mendlik in Aldtsjerk (reeds geëindigd): zie agenda Kunst- en Concertzaal GBV.

Treinnieuws. Korting op treinritten naar Hongarije via Duitsland!

Goede tip voor wie twee keer per jaar via Duitsland reist per trein: De Bahncard. Deze biedt in de 2e klas 25% korting op gewone kaartjes en de vroegboekkaartjes van DB. Fikse korting op de aanschafprijs voor senioren, jongeren en partners van BahnCardbezitters.

T/m 30 juni te koop voor € 25, de Probe-BahnCard. Eén retourtje Nederland-Hongarije en de kaart is meer dan helemaal terugverdiend!

Voor hulp bij boekingen en bestellen van een BahnCard, neem contact met de redactie op. Boekingskosten per boeking -met hulp van onze treinspecialist David nijenhuis - bedragen slechts € 5,- Zie ook de algemene treininfo op onze treinpagina.

Zomernummer 59 - 2012

Ons nieuwe nummer is medio juli verschenen. Als u uw postadres doorgeeft, bijvoorbeeld via ons webformulier, dan kunnen wij u een kennismakingsnummer sturen (€ 5,95, een abonnement met ingang van dit nummer kost € 16,-). Zowel in Nederland, België als Hongarije, maar ook desgewenst naar andere landen. Wij hebben abonnees in Israel, Frankrijk, Roemenië, Slovenië, Zweden...


Links bij onze artikelen uit nr. 59:


Treinreizen in en naar de Hoge Tatra naar Slowakije: zie onze treininfopagina.


De treinkinderen uit de jaren twintig. Oude artikelen over de treinkinderen uit de jaren '20 vindt u in onze rubriek geschiedenis. Daar staan nu drie reeds lang geleden gepubliceerde artikelen tweetalig uit ons archief online: een interview met een treinkind dat in Nederland was gebleven, een herinnering van Olga néni uit Budapest aan haar ervaringen als treinkind in Haarlem en het relaas van de Hongaarse studente Kamilla Mezősi die herinneringen oproept aan haar oma, die als treinkind een half jaar in Nederland woond en haar leven lang contact heeft gehouden. Kamilla heeft ook recentelijk nog een lezing gehouden over dit onderwerp (link volgt).


De site van wijnboerin Cisca Ansem, over wie wij in nummer 52 een artikel publiceerden en wier wijn nu middels een Vrienden van Hegyem-systeem aan de man wordt gebracht.


Kermisjes in Hongarije. Meer foto's over Hongarije vindt u op de website van medewerker Bart Rovers.


Károlyi kastély in Fehérvárcsurgó. Wilt u het kasteel bekijken, er overnachten in het hotelgedeelte of naar de tentoonstellin g van historische kostuums? Bezoek het kasteel alvast hier.


Lezers schrijven. naar aanleiding van ons artikel over de beeldengroep van A Pál utcai fiúk (door Gerard Wesselius) in nummer 57, kregen wij de tip dat de film op het net is te vinden. U vindt hem hier.


Kunstkroniek. Zo komt u op de site van Fürjesi Csaba.


En hier bij Fotofestival Grid 2012. Barnie (Barnabas Tóth - 1986 - www.iambarnie.com) creëert in zijn werk een surrealistische wereld door de modefotografie uit haar schone, perfecte en zorgvuldig geënsceneerde omgeving te halen en in een realistische situatie te plaatsen. Een authentieke omgeving van mensen met andere normen en waarden. Barnabás is de maker van de foto die het affiche van het festival sierde alsmede de cover van de catalogus.


Taalpraatje. Het 'uitdagende ' taalpraatje van Edwin van Schie uit 2007, Cirkels en tabellen. Een wiskundige benadering van het Hongaars is nu hier te lezen.


Voor wie Nederlands leert: het in dit nummer genoemde overzicht van de functies van het woordje 'er' staat op www.hongaarseschool.nl. De directe link naar de Taalpraatjespagina is hier!


Hollandul tanulóknak ájanljuk az 'er' szócska funkcióit áttekintő írásomat. A Holland suli-Hongaarse School weboldalon található.


Sprookje. Dit is de site rond de sprookjeswereld van de kabouters van de Baradlagrot.


Kroniek: schoolfeest Hongaarse School/Holland suli en Mini-Hongarije Fair/gulyásparty. Fotoreportage op Facebook van de Hongaarse School-Sulibuli-MiniHongarije Fair op 2-6-2012 in Hillegom

2012

Gratis voor lezers en voor iedereen die hem bij ons aanvraagt:


Extra toeristische Special bij nummer 58: gelijktijdig met Most Magyarul! 58 verscheen de Nederlandstalige Toerisme Special. Dit gezellige mini-magazine bevat een aantal artikelen van Nederlandse huisverhuurders die 'het roer om' hebben gegooid in Hongarije en verder vakantie-aanbieders en andere toeristische ondernemingen in Hongarije. Bovendien een mooi overzichtsartikel over Budapest, de parel aan de Donau. Deze Toerisme Special heeft een zeer grote oplage en een gratis verspreiding in 2012 bij concerten, evenementen, via adverteerders en tal van andere plaatsen.


Reeds nu kunt u ruimte reserveren of uw advertentie opgeven voor de Toerisme Special van 2013!


Neem contact op via ons webformulier of via de mail: schrijf naar mm @ hongarije magazine . nl (spaties weghalen). Ook advertenties of gesponsorde artikelen voor ons najaarsnummer, nr. 60, kunt u nu reeds opgeven. Zowel de Toerisme Special 2012 als ons reguliere magazine zijn de komende tijd verkrijgbaar op tal van evenementen!tekst

Een abonnement op
Most Magyarul! Hongarije magazine

U kunt ons magazine bestellen via het webformulier

Most Magyarul! Hongarije Magazine 58 . 2012

Eind april is nr 58 van Most Magyarul! Hongarije Magazine verschenen.


Ook dit voorjaarsnummer biedt weer diverse toeristische onderwerpen, zie de titels op de cover hiernaast! Daarnaast tal van artikelen in de vertrouwde rubrieken als kasteelmonumenten, kroniek, boekenwereld, agenda, het roer om in Hongarije, zakendoen in en met Hongarije en tal van kleine wetenswaardigheden.


Wij geven hier alvast een paar links bij onze interessante artikelen in het reguliere magazine:


In de rubriek kroniek aandacht voor het Hongaars Business Netwerk. U vindt hen via www.huchamber.nl of op LinkedIn.


In de rubriek Lekker Hongaars: een interview met Attila en Marion Szunomar van www.lekkersuithongarije.nl.


Sprookjes en andere verhalen - naieve en zigeunerkunstenaars hand in hand op tentoonstelling in Pincegalerie Nagypall. U kunt op 1 mei naar de opening in Nagypall, nabij Pécs - zie het affiche op onze nieuwspagina. Info ook op www.pincegaleria.hu,


Het artikel over Eszter Pásztor vindt u hier. En meer info over het Museum voor Naieve kunst in Kecskemét vindt u hier. De andere links bij dit artikel zijn: Rácz Aladár Közösségi ház te Pécs en www.bodvalenke.eu.


Ten slotte: spannende kabouterwereld in de grotten van Aggtelek (en een boek hierover): www.baradlamanok.com.


Last but not least, check out: innovatieve, fraaie en unieke sieradendesigntool van MyEnsign Yachting Jewels. Helaas kunt u niet meer meedingen naar de door MyEnsign aangeboden sieraden: de trekking is verricht op zaterdag 2 juni tijdens de Mini-Hongarije Fair in Hillegom.

Csak azért is iskola... In onze boekenrubriek dit keer een bijzonder boek van middelbareschoolleraar Károly Achs. Karcsi roeit al vele jaren tegen de stroom in maar heeft veel succes bij en met zijn leerlingen. Hij schreef een - soms hilarisch - boek (in het Hongaars) over het onderwijs in Hongarije. Het is hier te koop: www.undergroundkiado.hu.


Een nieuwe lente, een nieuw geluid

een nieuw blad mét een nieuw boek..

Let op: wie zich dit voorjaar aanmeldt als nieuwe abonnee van Most Magyarul! Hongarije Magazine (let op abonnementsprijs in 2012: € 21,-) maakt kans op nevenstaand voorjaarsgeschenk: de spiksplinternieuwe reisgids 100 % Budapestbeschikbaar gesteld door uitgeverij Momedia als welkomstpresent.


Aanmelden: met dit webformulier.

Most Magyarul! Hongarije Magazine 57 . 2012

Op 1 februari 2012 verscheen nr 57 van Most Magyarul! Hongarije Magazine.


Dit nummer bood een terugblik op Hongaarse evenementen in Nederland van het najaar van 2011 én tal van toeristische artikelen in het kader van Ontdek je plekje. We gaan door met de mooie kanten van Hongarije en positief nieuws. Natuurlijk ontbreken ook de min of meer vaste rubrieken niet zoals boekennieuws, recept, kasteelmonument en het tweetalige sprookje. U leest een bespreking van de nieuwe Nederlandstalige basiscursus Hongaars die is verschenen in de serie Hungarolingua en die u kunt bestellen via de bestelservice.

Most Magyarul! 56 . 2011

Op zaterdag 24 september verscheen nummer (nr. 56) van Most Magyarul! Hongarije Magazine. Dit herfstnummer bevatte tal van nostalgische herfstartikelen, nieuws over de Hongarije Fair van 1 oktober 2011 en achtergrondverhalen over de daar optredende zangeressen. De links bij dit nummer 56 zetten we later nog eens op een rijtje....

U kunt ons magazine bestellen via het webformulier, dit najaar worden er onder de nieuwe abonnees telkens een aantal exemplaren van een nieuwe stedengids van Boedapest verloot!!


Meegeniet in dit nummer zat de eerste Nederlandstalige Special van Hongarije magazine. Dit was een woonspecial met tal van artiklen over wonen en huizen kopen in Hongarije.

Terugblik op Hongarije Fair 2011 in Flevoland

Om het jubileumjaar van Most Magyarul! Hongarije Magazine luister bij te zetten werd op zaterdag 1 oktober 2011 de eerste Hongarije Fair in Nederland georganiseerd. De lokatie was Flevoland, bijna in het hart van Nederland. Een fraai beeldverslag over dit initiatief van Uitgeverij Hongarije magazine stond nummer 57.


Het motto van de Hongarije Fair was: Hongaarse muziek, Hongaars eten, Hongaarse wijnen & infomarkt, cultuur, lezingen, huizen en vakantie!


Mede door de gratis toegang en de geweldige publiciteit met name via lokale en sociale media en Most Magyarul! Hongarije Magazine kwamen er zoveel bezoekers op af dat het eten al vroeg in de middag op was!!! Verder was was er doorlopend muziek, geprogrammeerd, gesponsord en van licht- en geluidstechniek voorzien door de jubilerende uitgeverij Hongarije Magazine: Er was een vleugje klassiek, wereldmuziek, volksdansmuziek, zigeunerstijl, de etnofunk-jazzformatie PannonPulse en een fantastisch slotconcert voor alle leeftijden met onze 'vaste' jubileumster: zangeres Dancs Annamari. Heel indrukwekkend én hartverwarmend waren de vele positieve en enthousiaste reactie die wij nadien per post, per mail en op andere media binnenkregen.


Onze uitgeverij heeft bewezen dat dit concept bestaansrecht had, maar is om praktische redenen in 2012 niet zelf verder gegaan met de organisatie van de vervolgevenementen, die in 2012 en vanaf 2014 weer jaarlijks plaatsvinden onder de naam Hongarije Plaza. Wel zullen wij bij de komende editie op 15 maart 2014 in Harderwijk vertegenwoordigd zijn met een spectaculaire stand. Zie Most Magyarul! nummer 65, januari 2014.


Let op:

Concerten, lezingen films, voorstellingen, feesten, exposities vindt u op onze aparte evenementensite www.hongaarsconcert.nl


Zomernummer 55 Kastelenspecial . 2011

Op 19 juli is in Nederland zomernummer 55 verschenen. Het magazine staat boordevol toeristische bestemmingen, boeken, kroniekberichten, recepten en het tweetalige sprookje, dat deze keer ook geschikt is voor wie nog niet zo lang Hongaars leert. Deze aflevering is bijna een kastelenspecial te noemen. Ons hoofdartikel gaat immers over de burchten van Burgenland, het Hongaarse deel van Oostenrijk, maar ook diverse andere kastelen in Hongarije passeren de revue.

U kunt de kastelenspecial, nummer 55 als proefnummer bestellen voor de prijs van één los nummer, € 4,95: klik hieronder op de link Most Magyarul! Hongarije Magazine en u komt bij het bestelformulier. Zet bij 'opmerkingen' dat u nr 55 als proefnummer wenst. Ook kunt u zich daar opgeven voor een abonnement met ingang van nummer 55. Kosten €13,95. Hieronder geven wij als gewoonlijk weer een aantal links en verwijzingen naar in het magazine genoemde websites.


Esterházy en Hongaarse burchten in Burgenland

Ten eerste kunt u hier doorklikken naar websites over de Esterházy-kastelen en paleizen in Burgenland, waaronder die van Forchtenstein-Fraknó, de lokale wijnpromotie site en die van het Esterházy-Weingut. Ook noemden wij in ons artikel over Ferenc Liszt de Liszt-herdenkingssite Lisztománia en onder de naam Ritterburg vindt u informatie over de burcht Lockenhaus-Léka.


Ketelkoken

Ons recept is weer afkomstig van Erica Ronde-Molnár, mede-auteur van het boekje Ketelkookrecepten, Hongaarse recepten in het Nederlands bedoeld voor bereiding in de bogrács-ketel. Zie de website over ketelkoken.


Over gouden kruizen, de Hongaarse peregrini en het gedicht Lente op het kerkhof van Házsongárd, Kolozsvár-Cluj


Het artikel Boekenwurmen, boekvirussen en bibliofilie staat in de rubriek boeken en kunt u hier ook aanklikken. het gedicht Tavasz a Házsongárdi temetőben uit MM!-12 hebben wij nu digitaal beschikbaar. De vertaling moet nog even worden opgesnord uit ons archief, maar hier vindt u alvast een op muziek gezette, prachtige gezongen versie.


Hongaars leren

Lees hier de hele blog van Ingrid Hol over haar leerervaringen. Natuurlijk kunt u ook in Nederland Hongaars leren bij de Hongaarse School.


Een andere kijk op Budapest

Hier vindt u het Flickr-album met de fantastische collage-foto's van de Budapester fotograaf Kerényi Zoltán. Mailen kunt u de fotograaf via sultanphoto@gmail.com


Festetics-kastély in Dég en Hollandi-ház

Wij vonden een alleraardigst radioprogramma over het kasteel. Niet voor de beginnende cursist maar wel informatief. In ieder geval blijkt dat wij niet de enigen zijn die onder de indruk waren van het imposante kasteel en de weidsheid van het landgoed eromheen!


Tapolcai tavasbarlang / Onderaards meer in Tapolca

Het filmpje over de vaartocht in de onderaardse watergangen van Tapolca vindt u op deze site. Ook YouTube heeft hem.


Kistolmács

Naar aanleiding van ons fraaie artikel in nummer 51, zomer 2010, zochten lezers de regio Zuid Zala op. Hun pension vindt u hier.


Boekenwereld


Tentoonstelling 10 jaar wijnkeldergalerie


In dorpje Nagypall, nabij Pécsvárad en Pécs.


De nijvere Frouke en Eddy, die in 2001 hun galerie in een Schwabisch-Hongaars dorpje omtoverden tot galerie, nodigen iedereen 's zomers de tentoonstelling te bekijken. Deze was in 2011 samengesteld uit de portretten van de deelnemende kunstenaars van het afgelopen decennium en hun kunstvoorwerpen en kunstnijverheidsobjecten. U leest alles over de expositie in ons artikel. Actuele info vindt u op www.pincegaleria.hu. In nummer 34 publiceerden wij al een interview met Frouke Schouwstra en Eddy Smid. U kunt het teruglezen in de rubriek Portretten.

Adverteren? HIRDETNE?

Zie adverteren of neem contact op met de uitgeverij, afdeling verkoop: 023 539 1867. Ook dit jaar geldt: vier halen, drie betalen. Al vanaf 75 euro ex btw voor een 1/8 pagina. OOk kleine ere formatren mogelijk voor korte tekstadvertenties en eventueel een logo of mini-foto.

Hongaarse platen in radioprogramma De Vinylcode

Op zondagavond 19 juni om 23.00 u. besteedde het programma De Vinylcode van de NTR aandacht aan Hongaarse platen uit de jaren zestig, zeventig en tachtig. Tal van bekende Hongaarse popgroepen als Edda, Omega, LGT passeerden de revue, compleet met zangeressen als Zsuzsa Koncz, de folkzangeres Márta Sebestyén en de aloude Katalin Karády. Natuurlijk kwamen er wat Hongaarse schlagers aan bod en maakte men een uitstapje naar de opgekomen danshuismuziek van die periode.


De songteksten van de uitgezonden liedjes vindt u op onze muziekpagina.


De Vinylcode is via de kabel te beluisteren en via de site: http://radioplayer.omroep.nl/radio6/. Later is het programma ook als Podcast te downloaden. Informatie over dit vinylmuziekprogramma is te vinden op http://devinylcode.radio6.nl/. Aan bod komen onder andere nummers van Illés, LGT, Omega, Edda, Koncz Zsuzsa en een aantal chansons en Hongaarse schlagers!

Winter/voorjaarsnummer 53/54 . 2011

In maart is nummer 53 samen met nummer 54 verschenen als extra dik dubbelnummer. Nr 53 bevat artikelen over toerisme, cultuur, 'het roer om' in Hongarije, agenda, kroniek, boeken, evenementen en 'Hongaren in de lage landen'. In nummer 54 extra aandacht voor wandelen in Hongarije en Transsylvanië. U kunt veilig, leuk, leerzaam en gezellig meewandelen met de wandelreizen van Kentauro, waarvan wij een voorbeeld in ons magazine opnamen.


Onze regiospecial staat dit keer in het teken van Zoboralja, een Hongaarse enclave nabij Nitra in Slowakije. U kunt het dubbelnummer als proefnummer bestellen voor de prijs van één los nummer, € 4,95: klik hieronder op de link Most Magyarul! Hongarije Magazine en u komt bij het bestelformulier. Zet bij 'opmerkingen' dat u nr 53-54 als proefnummer wenst. Hieronder geven wij als gewoonlijk weer een aantal links en verwijzingen op naar in het magazine genoemde websites.


EEn van onze adverteerders in dit nummer was vakantiehuisbalaton.nl, waar u allerlei te huren vakantiehuizen nabij Keszthely en omgeving West Balaton kunt vinden. In onze Special van 2012 leest u meer over deze mini-regio

Najaarsnummer 52 . 2010

In november 2010 verscheen het najaarsnummer 52 Dit nummer bevatte een prachtige én uitvoerige reportage over het Mátragebergte in noordelijk Hongarije. Natuurlijk kwamen ook de vaste rubrieken ruimschoots aan bod: de Hongaarse kookpot, evenementen, kroniek, zaken in en met Hongarije, Hongaren in Nederland, Belgisch-Hongaarse thema's en ons tweetalige sprookje.


Muziekspecial...


Dit nummer was met recht ook een muziekspecial, omdat wij maar liefst aan twee fantastische bands aandacht schonken die in het najaar van 2010 door Nederland en België trokken met hun geweldige instrumenten. Kortom ook nummer 52 van Most Magyarul! Hongarije Magazine was alleszins de moeite waard. U kunt dit nummer nog bestellen door het webformulier in te vullen of door te bellen met 023 539 1867. Geef aan dat u één nummer ter kennismaking wenst, € 4,95, incl. porti.


Wij wensen u veel leesplezier!


MAGYARUL: Az 52. számunkban sok magyarnyelvű cikk is található!


Wilt u nog meer artikelen lezen of weten wat er in de nummers 1 t/m 46 heeft gestaan, schrijf ons dan een mailtje met een concrete vraag, thema of bestemming in Hongarije. Grote kans dat wij er al eens over hebben gepubliceerd. Vaak kunnen wij u een pdf of artikel als wordfile beschikbaar stellen, maar ook zijn de meeste nummers nog in kleine voorraad - soms 'tweedehands' aanwezig.

Mostmagyarul!