Beigli


Benodigdheden
met maanzaad- en notenvulling
Voor 4 rollen (2 maanzaad- en 2 notenrollen)

Voor het deeg:
1 tl suiker
1,2 dl melk
15 g verse gist
50 g poedersuiker
500 g bloem
200 g boter
2 eieren
1 tl citroensap
mespuntje zout
1 pakje vanillesuiker

Voor de aanzaadvulling:
250 g poedersuiker
1 pakje vanillesuiker
1 dl melk
250 g gemalen maanzaad
30 g rozijnen
1 tl citroenrasp
4 el honing

Voor de notenvulling:
100 g fijne suiker
1 pakje vanillesuiker
1 dl melk
250 g gemalen walnoten
30 g rozijnen
1/2 tl citroenrasp
3-4 el honing
mespuntje kaneel

Verder:
boter voor het bakblik
1 eierdooier voor het bestrijken van het gebak


Bereiding

Alle ingrediënten moeten op kamertemperatuur zijn.
Los de suiker op in lauwwarme melk en kruimel de verse gist erin. Dek het mengsel af en laat het op een matig warme plek rijzen. Na 8-10 minuten zal de gist schuimen tot de rand van de beker.
Zeef de bloem in een diepe kom, druk een kuiltje in het midden en voeg het mengsel van gist en zout, boter en ei toe. Kneed het deeg met een mixer tot een glad, halfstevig deeg dat van zelf van de rand van de kom loslaat. Schep de rest van de ingrediënten van het deeg er voorzichtig door. Bestuif het deeg met bloem en laat het op een warme plek (niet warmer dan 35 °C) afgedekt met een theedoek circa 30 minuten rijzen tot het dubbele volume. De ruimte mag niet te tochtig zijn. Kneed het deeg daarna goed door op een met bloem bestoven keukenplankje. Bedek het deeg met een schone theedoek en laat het opnieuw ongeveer 30 minuten rijzen.
Roer voor de maanzaadvulling de poeder- en vanillesuiker door de melk. Kook dit kort op en doe er vervolgens maanzaad en rozijnen bij. Laat dit al roerend enkele minuten koken. Haal de pan van het vuur en roer de citroenrasp en de honing erdoor. Kook voor de notenvulling de melk op met de suiker en de vanillesuiker en voeg vervolgens citroenrasp, rozijnen, kaneel, noten en honing toe.
Verdaal het deeg in 4 porties en rol elke plak met de deegroller uit tot een rechthoek van ongeveer 30 bij 35 cm. Bestrijk de plakken met de maanzaad- of notenvulling en rol ze in de lengte stevig op.
Verdeel met een kwastje de boter over de bodem van het bakblik. Leg hier twee rollen met dezelfde vulling op en laat ze nog even verder rijzen. Strijk met een kwastje losgeklopte eierdooier over het deeg. Bak de beigli in 30 minuten goudbruin in een op 180-220 °C voorverwarmde oven. Haal ze er pas uit als ze volledig afgekoeld zijn, want anders vallen ze bij het afsnijden uit elkaar. Bewaar ze afgedekt op een koele en donkere plek, zodat ze langer vers blijven.
Snijd de beigli pas kort voor het serveren aan. Verdeel de plakken dakpansgewijs over een platte schaal en bestrooi ze met poedersuiker.